Nieuwe tunnels moeten duizenden kikker- en paddenlevens gaan redden

1 juli 2023 om 10:00 • Aangepast 12 juli 2023 om 02:03
nl
Het is elk jaar weer een groot karwei op de drukke Somerenseweg tussen Someren en Heeze. Duizenden padden, kikkers en salamanders wagen daar in de lente een levensgevaarlijke oversteek. Vrijwilligers van de lokale IVN in Heeze-Leende doen er alles aan om zoveel mogelijk dieren naar de overkant te brengen, maar helaas komen er nog veel om het leven. En dus is het IVN heel blij met het resultaat van een crowdfunding. Dit najaar kunnen er zeven tunnels onder de weg gebouwd worden.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De Somerenseweg is een drukke provinciale weg. En juist in de ochtendspits in het vroege voorjaar kozen de dieren ervoor om over te steken omdat dan de condities ideaal zijn. “Het is een instinct van deze dieren”, zegt Krielaart. “Ze steken hier al eeuwen over, toen deze weg nog gewoon een zandpad was.” De dieren hebben geen besef van het drukke verkeer.

"Er staken vorig jaar erg veel dieren over, maar liefst 6500."

De Somerenseweg was vorig jaar de grootste hotspot voor overstekende amfibieën in Nederland. De zeldzame heikikker is er in grote getale te vinden. “Er staken vorig jaar erg veel dieren over, maar liefst 6500”, zegt Krielaart. “Meestal zitten we op een gemiddelde van 4500 dieren.”

De weg ligt tussen twee grote natuurgebieden. In het voorjaar kruipen de dieren uit hun winterverblijf in de Lange Bleek om naar de poelen van de Strabrechtse Heide te trekken om zich voort te planten. In het najaar trekken de dieren met hun kindjes weer terug, opnieuw de weg over.

“Maar dan is de schade gelukkig minder omdat ze dan ook veel in de nacht oversteken,” zegt Krielaart. “En de meeste dieren reizen dan ook meer verspreid over de maanden heen.” Het IVN heeft nu ruim 70 duizend euro ingezameld, genoeg voor twee tunnels. De gemeente en de provincie betalen ook nog vier tunnels. En 1 tunnel wordt helemaal betaald door ASML.

"Amfibieën zijn erg kieskeurig, daarom zijn de tunnels zo duur."

Volgens Krielaart gaan de tunnels een belangrijke rol spelen in de twee natuurgebieden. “Het is natuurlijk goed voor de populatie kikkers, padden en salamanders. Maar ook muisjes en insecten trekken door de tunnels. Het hele gebied gaat ervan profiteren. Het is goed voor de biodiversiteit."

Volgens Krielaart gaat het niet om even een buis onder de weg aanleggen. “De tunnels zijn voorzien van een speciale coating, omdat amfibieën gevoelige pootjes hebben. Ook wordt door roosters het klimaat goed gereguleerd. Amfibieën zijn erg kieskeurig. Daarom zijn de tunnels ook zo duur.” Met schermen in het veld worden de dieren zo goed mogelijk naar de tunnels geleid.

Aan het handmatig overzetten van de padden en kikkers komt nu wel een einde. En eigenlijk vinden de vrijwilligers dat wel jammer. “We hebben het vijf jaar gedaan en we sloten het altijd af met een feestje”, zegt Krielaart. “We hebben een hele gezellige club. Ook hadden we altijd nauwkeurige tellingen, waardoor we de populatie goed in de gaten konden houden. Dus de tunnels hebben ook nadelen, maar die wegen niet op tegen de vele padden- en kikkerlevens die we ermee gaan redden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!