'No waste army' helpt Griekse boeren van 30.000 kilo watermeloenen af

18 juli om 16:15 • Aangepast 27 juli om 02:03
nl
De Bredase organisatie tegen voedselverspilling 'No waste army' schiet twee Griekse boeren te hulp door 30.000 kilo watermeloenen aan de man te brengen. Zodat boeren Gerasimos en Pantelis in elk geval nog wat verdienen. "En dat gaat lukken", vertelt Thibaud van der Steen. Vrijdagochtend vertrekken vanuit het Griekse dorpje Lechaina twee vrachtwagens met pitloze watermeloenen. Van de vracht is al 29.000 kilo verkocht, geeft Thibaud aan.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Thibaud is samen met Stijn Markusse initiatiefnemer van No waste Army. De Bredase organisatie strijdt tegen voedselverspilling. "Een week geleden werden Stijn en ik genoemd in een bericht van een contactpersoon in Griekenland. Die zorgt dat het groente en fruit van Griekse boeren op de Europese markt komt."

"De watermeloenen waren eigenlijk bedoeld voor een Oostenrijkse supermarktketen", legt Thibaud uit. "Door het vroege warme voorjaar daar zijn de plaatselijke supermarkten echter al eerder aan hun lokale, Oostenrijkse, voorraad watermeloenen begonnen. Dat betekende dat de boeren Gerasimos Karantinos en Pantelis Petropoulos met hun watermeloenen zouden blijven zitten. Een probleem, want ze hebben door het Oostenrijkse warme voorjaar al 20.000 kilo watermeloenen moeten weggooien."

"Weggooien is geen optie, die laatste duizend kilo moet ook lukken."

De wanhopige wie-kan-me-helpen-kreet was niet aan dovemans oren gericht. In Griekenland waren ze al begonnen met de oogst. Stijn en Thibaud kwamen meteen in actie. "Zondagochtend om zeven uur hebben we onze actie online gezet. Binnen een uur was de eerste vrachtwagen vol en verkocht. Mensen konden watermeloenen voor zichzelf kopen of een geldbedrag doneren, zodat de meloenen naar de Voedselbank zouden gaan. Tot nu toe gaat tweederde naar de Voedselbank. En weggooien is geen optie dus die laatste duizend kilo moet ook nog lukken", zegt Thibaud.

Lees ook: Nonnen zitten met 64.000 flessen wijn in hun maag: 'Het was té zonnig'

Bij aankomst in Nederland gaan de vrachtwagens eerst langs Nagele bij Emmeloord. Daar zit een organisatie die groente en fruit verdeelt over de Voedselbanken in het land. "Het restant gaat naar de afhaalpunten in Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Daar worden de gekochte watermeloenen uitgedeeld. Dat is altijd een leuk moment. Op deze manier krijgen de Griekse boeren toch nog een eerlijke prijs en is er een donatie van meloenen voor de Voedselbank."

De Griekse boeren (foto: No waste Army).
De Griekse boeren (foto: No waste Army).

Volgens Thibaud hebben Gerasimos en Pantelis de actie op de voet gevolgd. "Ze reageerden zeer geëmotioneerd. Het was ook bizar. Binnen een week 30.000 kilo watermeloenen verkopen, oogsten en naar Nederland brengen."

De organisatie tegen voedselverspilling verloste boer Bastiaan uit West-Brabant al op deze manier van zijn 100.000 kilo uien. De uien voldeden niet aan de eisen van de grote supermarkten. Daarnaast werden de nonnen van het Sint-Catharinadal in Oosterhout van hun 64.000 overtollige flessen wijn af geholpen.

Watermeloenen klaar voor transport (Foto: No waste Army)
Watermeloenen klaar voor transport (Foto: No waste Army)
Foto: No waste Army
Foto: No waste Army

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!