Kaas maken in het Boerenbondsmuseum
Ontdek het ambacht van het traditioneel kaasmaken zoals het tussen 1875 en 1940 gebeurde! Op zondag 13 oktober worden demonstraties gegeven hoe kaas van melk tot rijping wordt gebracht en proef de authentieke smaken van ambachtelijke kaas.
Nederland staat bekend om haar kaas. Kaas wordt al eeuwenlang volgens de traditionele basisprincipes gemaakt en deze worden overgebracht van generatie op generatie.
Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie. Dit noemen ze de wrongel. De wrongel drijft in vocht. Het vocht wordt ‘wei’ genoemd. De wei bevat onder andere nog melksuiker , mineralen en vet. De wrongeldeeltjes worden in een vat gestopt en samengeperst. Daardoor loopt er nog meer vocht uit de wrongel. De wei wordt afgetapt. De nog korrelige wrongel wordt verzameld in een rond vat en wordt hier stevig in geperst. Daardoor krijgt de kaas haar ronde vorm.
In de handkrachtzuivelfabriek wordt deze middag uitgelegd en getoond hoe dit proces in zijn werk gaat. Deze middag wordt er ook appelmoes gemaakt van appels uit eigen boomgaard en brood gebakken in het bakhuisje en kortgevelboerderij.
Op zondag 13 oktober is het museum open van 13u tot 17u. In de andere gebouwen van het museum worden demonstraties gegeven en ambachten getoond. Bezoek ook onze tentoontstellingen van Brabantse klederdracht en de Winkelstraat van Toen.