Torenkamer Gradatus

Bezoek de torenkamer Gradatus (Latijns: stap voor stap) in de St. Gertrudiskerk tijdens je beklimming van de Peperbus.  Het werk van Willebrord Snellius heeft een belangrijke plaats in de torenkamer. Snellius ontwikkelde aan het begin van de 17e eeuw de landmeetkunde in Nederland.
In de jaren 1615 - 1616 stond hij op de Peperbus om driehoeksmetingen uit te voeren. Hij berekende zo voor het eerst nauwkeurig op een wetenschappelijke manier de omtrek van de aarde. Dit bepaalde hij met behulp van een gigantisch kwadrant, een kwart cirkel, met een straal van ruim 2 meter. Later bleek zijn berekening van de omtrek van de aarde nagenoeg exact te kloppen.

Naast het kwadrant hangt in de hoge ruimte van de torenkamer een grote wereldbol, die opgebouwd is uit spiegelende driehoeken. Een centrale grote trap leidt je naar de symbolische “Hemelpoort”, een driehoek van spiegels die een oneindig repeterend beeld geeft van bezoekers.

Aan de rol van de Peperbus in de Bergse samenleving wordt aandacht geschonken. De verhalen over de Peperbus worden verteld boven in de gewelven van de ruimte, met het repeterend geluid van een zware klok op de achtergrond.

Het is voor kinderen jonger dan 5 jaar (of kleiner dan 1 meter) vanwege veiligheidsoverwegingen niet toegestaan de Peperbus te beklimmen.

22 oktober 2024

21:13

Bergen op Zoom

Grote Markt 0, 4611 NR

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners