Kandinsky, spiritueel pionier van de abstracte kunst

Op donderdag 24 oktober 2024 verzorgt kunstdocent Marja Reitsma-Vrijling van 14.30 – 17.00 uur een cursusmiddag over Wassily Kandinsky, een belangrijke kunstschilder in de eerste helft van de 20steeeuw. In museum H’ART in Amsterdam is nog tot en met 10 november 2024 een tentoonstelling over zijn werk te zien. De cursusmiddag geeft u een breder beeld van Kandinsky’s fascinerende ontwikkelingsgang. U leert het werk van Kandinsky kennen als inleiding voor een bezoek aan de tentoonstelling of als nabeschouwing als u de tentoonstelling al heeft bezocht. 

Het schilderij ‘Op Wit’ uit 1923 is als beeldmerk gekozen voor de cursusmiddag. De zwarte, kruisende diagonalen houden deze kleurrijke, dynamische compositie bijeen, maar zetten hem ook als de wijzers van een klok in beweging en dat wordt versterkt door de middelpuntvliedende vlakken en lijnen. Kandinsky schilderde vanuit “innerlijke noodzaak” en daarmee weerspiegelt dit schilderij dus ook iets van zijn eigen wordingsgang.

Wassily Kandinsky (1866-1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus. Zijn schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, maar hij onderging tal van invloeden. Kandinsky was een van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaven aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Als de jurist, econoom en zondagsschilder Kandinsky een professoraat aangeboden krijgt, slaat hij dat af en ruilt Moskou in voor München, een culturele hotspot. Binnen 15 jaar ontwikkelt hij zich daar tot een koploper van de abstracte kunst. De Russische revolutie en de wereldoorlogen zijn van invloed op zijn leven, artistieke ontwikkeling en beeldtaal en daar gaat u zich in deze cursusmiddag samen met de cursusleider in verdiepen en van genieten. 

Marja Reitsma-Vrijling geeft al ruim 20 jaar cursussen, lezingen en workshops kunstbeschouwing in Boxtel en elders. Tot 2020 was ze werkzaam voor de educatieve dienst van het Van Abbemuseum in Eindhoven, ze deed er de eindredactie van het Journaal voor Vrienden en gaf rondleidingen en workshops. Misschien kent u haar ook van de vele Culturele Drieluiken, presentaties waarin rond een thema gedichten, kunstwerken en muziekfragmenten gecombineerd worden en die ze verzorgt samen met Bram Noot en Joop de Weger. Bovendien was ze van 1996-2008 bestuurslid en voorzitter van de Kunststichting Boxtel, in die periode werden 9 buitenbeelden geplaatst en kregen zowel de raadszaal als het restaurant in het gemeentehuis een bijzonder kunstwerk. En om de collectie van de gemeente onder de aandacht te brengen, verschenen de boekjes Henk Visch Boxtel 1974-1981 en Boxtel in Beeld, een gids met alle buitenbeelden, die sinds 1850 in Boxtel en Liempde geplaatst zijn.

De cursusmiddag start om 14.30 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 14.00 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de cursus is ook een koffie/thee pauze ingelast. De prijs is inclusief koffie/thee € 20,00 p.p. De cursusmiddag gaat door bij minimaal 15 deelnemers. Graag aanmelden op [email protected] of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

20 november 2024

08:41

Boxtel

Baroniestraat 18, 5281 JD

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners