Soft Spaces: Beyond the glitter

Een Soft Space is een ruimte waar gesprekken gevoerd kunnen worden over thema’s zoals mentale gezondheid, identiteit en veiligheid. Voor deze tweede editie van Soft Spaces ging het Bossche dragcollectief Drag Up Family aan de slag met textielkunstenaar Yamuna Forzani. Het resultaat is een artistieke woonkamer waar je de ervaringen van de Drag Up Family terugvindt. En waar je ontdekt dat drag meer is dan glitter; het is een manier om prikkelende vragen te stellen over identiteit en maatschappelijke thema’s. De presentatie is te zien op de gratis toegankelijke begane grond van het museum.

Drag als kunstvorm die grenzen verlegt
De Drag Up Family werd geboren in de woonkamer van drag royalty Maybe Boozegeoisie en is uitgegroeid tot een artistiek actieonderzoek vanuit de Academie voor Beeldvorming waarbij drag wordt ingezet als kennisbron en oefenruimte voor een inclusievere samenleving. Drag is bij de Drag Up Family namelijk meer dan glitter: het draait om het ontdekken en omarmen van je eigen identiteit. Drag breekt hokjes open, eist vrijheid op en verlegt grenzen. Voor jezelf óf voor een ander. En of het nu subtiel is of meer uitgesproken, drag is een vorm van activisme waar je nieuwe definities van normaal kan oefenen en uitdragen. De Drag Up Family bouwt zo aan een community waar iedereen die wil experimenteren met drag welkom is. Een soft space waar iedereen een thuis kan vinden.

Over Soft Spaces
Soft Spaces is een langlopend project waarin Design Museum Den Bosch drie groepen uit de stad verbindt aan drie textielontwerpers om met hen middels co-creatie aan drie opeenvolgende presentaties te werken. Soft Spaces: Beyond the glitter is de tweede presentatie in de serie, en wordt gemaakt door Drag Up Family in samenwerking met Yamuna Forzani. De vraag staat centraal hoe je met textiele werkvormen een laagdrempelige, veilige, ruimte kan creëren voor het delen en helen van de grote gevoelens rondom mentale gezondheid en identiteit. Soft Spaces borduurt verder op het idee van een ‘safe space’ door te bevragen hoe een ‘safe space’ eruit kan zien en voelen voor verschillende groepen. Design ontstaat immers vanuit een maatschappelijke behoefte en textiel kan als weefsel (sociale) verbintenissen bespreekbaar en zichtbaar maken.

26 januari 2025

07:18

Design Museum Den Bosch

De Mortel 4, 5211 HV

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners