Lekker van Streek - Ribeye met een bierjus, bonenrolletjes met spek, gebakken aardappels en home made mayonaise
Wat heb je nodig?
Recept voor 4 personen
- 700 g gekookte aardappels
- 200 g haricot verts
- 20 plakken ontbijtspek
- 4 Ribeye’s
- Scheut arachide olie
- 2 el roomboter
Jus
- 1 sjalot
- 1 flesje (Sint Servatumus) bier
- Basisjus
- 3 takjes peterselie
Mayonaise
- 1 eidooier
- 2 el wittewijnazijn
- 1 tl mosterd
- 350 ml arachideolie
- Zout en peper
Zo maak je het:
1Breng de ribeye op smaak met zout en peper. Verhit olie en boter en bak de ribeye om en om 3 minuten. Laat de ribeye rusten onder aluminiumfolie. Bak voor het serveren de ribeye nog even in hete olie en boter.
2Breng water aan de kook en kook de schoongemaakte haricot verts tot beetgaar. Rol de ontbijtspek om een bundel bonen. Bak de boonrolletjes circa 1 minuut in wat olie en boter
3Bak de gekookte aardappels in olie tot ze bruin zijn, voeg dan de roomboter toe en bak goudbruin.
4Pel en snipper de sjalot, fruit aan in de pan waar de ribeye in gebakken is.
5Blus af met het bier. Voeg de basisjus toe.
6Hak de peterselie en meng met de jus.
7Klop de mayonaise de eidooier met de mosterd en azijn.
8Voeg druppelsgewijs de olie toe en roer tot een mayonaise, voeg meer olie toe als je hem te dun vind.
9Breng op smaak met zout en peper.