Lekker van Streek - Carnavals stamppot (wortel, erwtjes, gele paprika), met gekarameliseerde mosterdspek
Wat heb je nodig?
Recept voor 4 personen
- 900 g kruimige aardappelen
- 2 el roomboter
- Melk naar smaak
- Zout en peper naar smaak
- 1 winterpeen
- 200 g erwtjes (diepvries)
- 2 gele paprika
- 600 g buikspek
- 4 el suiker
- 3 el grove mosterd
- 4 el basisjus
Zo maak je het:
1Doe de aardappelen in een ruime pan en zet ze net onder water. Breng de aardappelen aan de kook, met de deksel op de pan. Kook de aardappelen gaar. Giet de pan af en stoom de aardappelen droog.
2Stamp de aardappelen met de stamper en voeg roomboter en naar smaak toe.
3Schil de wortel en snijd in kleine blokjes.
4Snijd de gele paprika in blokjes.
5Kook de wortelblokjes beetgaar en meng ze samen met de erwtjes en paprika door de puree.
6Snijd het spek in dikke plakken. Bak het spek in eigen vet uit. Als het spek gaar is bestrooi met suiker en karamelliseer het spek.
7Haal het spek uit de pan, voeg de mosterd toe en blus af met een beetje basisjus.
8Serveer het spek en de jus met de stamppot.