Dit heb je nodig
Zorg dat je een bakvorm van 30 x 12 cm klaar hebt staan. Houd rekening met een bereidingstijd van 1 uur.
Ingrediënten hartige taart
- Zonnebloemolie
- 1 eetlepel bloem
- 5 blaadjes hartige taartdeeg
- 1 flinke prei
- 10 kerstomaatjes
- 10 kerstomaatjes
- 150 g room
- 1 ei
- 10 g bieslook, fijngesneden
- Peper en zout, naar smaak
- 20 g gruyèrekaas, geraspt
Ingrediënten zoetzure groente
- 3 dl appelazijn
- 150 g suiker
- 1 el mosterdzaad
- ½ bosjes dille
- ¼ bloemkool in roosjes
- 2 koolrabi’s, geschild en in partjes
- 1 handje zilveruitjes, gepeld
Bereiding
1Verwarm de oven voor op 180C. Vet lange taartvorm in met een beetje boter. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol uit tot een lange plak. Bekleed de vorm met het quichedeeg, prik in met een vork en bak de vorm blind met quichedeeg kort in de oven (dat is met een bakpapiertjes en wat gedroogde bonen of rijst). De bodem mag niet te verkleuren, alleen wat droog worden. Bak ze 6 minuten op 180 graden, als het deeg wat omhoog komt duw je het na het voorbakken voorzichtig plat in de vorm.
2Meng de room, met het ei, fijngesneden bieslook en peper en zout naar smaak.
3Vul de voorgebakken vorm met de prei en de tomaatjes, schenk hier overheen het gemengde roommengsel. Bestrooi de taart met de geraspte gruyèrekaas.
4Bak de hartige taart in circa 10 minuten op 180 graden gaar in de oven.
5Breng de azijn met de suiker en het mosterdzaad aan de kook. Giet het zoetzure mengsel op de bloemkoolroosjes, koolrabi en de zilvertuitjes. Hak de dille en meng door. Bewaar het zoetzuur in een pot.
Ga naar de foodroute van dit specifieke recept, uit de uitzending van Lekker van Streek. Routes in Brabant is het startpunt voor de mooiste food routes.
Wil je alle recepten zien? Ga naar de hoofdpagina.