Lekker van Streek

Lekker van Streek - Recepten met witlof

Wat heb je nodig voor vier personen:

Hapje:
  • Witlofdip met truffelmayonaise (snel receptje)
  • 4 stronken witlof
Truffelmayonaise:
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel truffeltapanade

1Mix voor de mayonaise de eidooiers met de mosterd en de azijn. Druppel langzaam de olie toe tot er een mayonaise ontstaat, blijf ondertussen kloppen. Voeg de truffel tapenade toe aan de mayonaise en mix door.

2Verdeel de mayonaise in een diepe bak. Snijd de onderkanten van de witlof weg, pluk de blaadjes los. Zet de blaadjes rechtop in de truffelmayonaise.

3Vul de varkenshaas met de brie en maak de opening dicht met een tandenstoker.

Gewokte witlof met shiitake

  • 4 stronken witlof
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 100 g shiitake, in partjes
  • 5 eetlepels hoisinsaus
  • 10 strengels bieslook, gehakt in ringen
  • Extra nodig: wok

1 Snijd de witlof in parten.

2Verhit een wok en rooster (zonder olie!) het sesamzaad in circa 3 minuten goudbruin. Haal uit de wok en houd apart.

3 Verhit een scheut arachideolie in de wok, wok de shiitake op hoog vuur goudbruin en krokant in circa 2 minuten.

4Voeg de witlofpartjes toe en wok circa 2 minuten mee.

5Voeg de hoisinsaus en het sesamzaad toe en meng goed door, bestrooi met de bieslook.