KMA Breda krijgt felbegeerde academische titel
De diploma's zijn bedoeld voor toekomstige officieren die de Faculteit Militaire Wetenschappen met succes hebben gevolgd. De faculteit doet onderzoek voor de krijgsmacht. De NLDA leidt alle officieren op van landmacht, luchtmacht, marine en marechausee. Er zijn ook buitenlandse cursisten. De eerste bachelordiploma's worden waarschijnlijk nog voor de zomervakantie uitgereikt, meldt de NLDA.
Aantrekkelijker
Defensie wil met het bachelordiploma aantrekkelijker worden voor kandidaten met een vwo-diploma op zak. Uiteindelijk wil de NLDA masterdiploma's aan gaan bieden. De 'promotie' tot instelling met academisch onderwijs is een langgekoesterde wens. Voor het zover was moest een Nederlands-Vlaamse organisatie het niveau beoordelen en daarna moest nog het ministerie van onderwijs beslissen. Dat proces heeft jaren geduurd.
Bekende professoren
De NLDA heeft een vestiging in Breda (KMA) en in Den Helder. Bekende docenten zijn onder andere docent militaire ethiek Desiree Verweij, de militaire historici Herman Amersfoort en Wim Klinkert. Ook oud-minister Joris Voorhoeve was jarenlang docent. Sommige docenten hebben een militaire rang zoals luchtmachtgeneraal Frans Osinga. De leerlingen kunnen drie studierichtingen volgen bij hen: Krijgswetenschappen, Militaire Systemen& Technologie en Militaire Bedrijfswetenschappen. Er komen dan ook drie bachelordiploma's.
Studenten
De leerlingen van de NLDA zijn in feite gewone studenten maar ze zijn al wel in dienst van defensie. Momenteel zijn er bijna 2000 studenten. Traditioneel worden ze anders genoemd: cadetten op de KMA en adelborsten bij de marine in Den Helder. De NLDA heeft 650 medewerkers, zowel burgers als militairen. De verwachting is dat het aantal studenten de komende jaren daalt vanwege de bezuingingen bij de krijgsmacht. In hoeverre de NLDA getroffen wordt is nog onduidelijk. Aan het hoofd van de NLDA staat een commandant. Dat is generaal Richard Tieskens die zich volgens traditie ook gouverneur van de KMA mag noemen.
Oud instituut
De KMA werd in 1828 opgericht door de toenmalige koning Willem I. Voor Breda werd gekozen vanwege de historische band van Breda met de Oranje-Nassaus -de familie had het kasteel dat nu de KMA is- en de centrale liggen in het koninkrijk dat toen nog uit Nederland, Belgie en Luxemburg bestond. Kort na de oprichting van de KMA scheidde Belgie zich af. Luxemburg werd later losgemaakt van Nederland.