Catharina Ziekenhuis Eindhoven werkte met omstreden PIP-implantaten
Een woordvoerder van het Eindhovense ziekenhuis bevestigt zaterdagavond dat 54 vrouwen het PIP-implantaat ingebracht hebben gekregen. "Dat was in de periode 2006 tot en met begin 2009."
Naast het ziekenhuis in Eindhoven, werden de PIP-implantaten ook ingebracht door negen andere ziekenhuizen en vijftien privéklinieken. De implantaten van het Franse bedrijf PIP zouden volgens onderzoeken gevaarlijk zijn omdat er een aanzienlijke kans is op scheuren. Bovendien zou de fabrikant van de PIP-implantaten er verboden industriële materialen in hebben gestopt.
Twijfel over kwaliteit implantaten
Veel andere ziekenhuizen en privéklinieken gebruikten de PIP-implantaten bewust niet omdat ze zo goedkoop waren dat er sterk werd getwijfeld aan de kwaliteit van de implantaten. Bij het Catharina Ziekenhuis gingen er toen geen alarmbellen rinkelen. "Het ligt er maar aan hoe je 'goedkoop' interpreteert. Zo goedkoop waren de implantaten ook weer niet", aldus een woordvoerder.
Negatief advies
De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft al in 2001 een negatief advies gegeven over een ander type PIP-implantaten. Ook de Amerikaanse toezichthouder FDA gaf geen goedkeuring voor de implantaten die ook in Nederland zijn gebruikt.
Ook in Breda
In de voormalige Silhouet-kliniek in Breda en Weet, die inmiddels Acura Medisch Centrum heet, zijn 240 vrouwen voorzien van PIP-implantaten.
Advies: verwijderen implantaten
Ook blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat weinig vrouwen de gevaarlijke implantaten laten verwijderen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) raadt de vrouwen aan om de PIP-implantaten te laten verwijderen, ook als deze niet gescheurd zijn.