Waterstand in Brabant zakt licht

8 januari 2012 om 12:29
nl
Het hoogwater in Brabant neemt af. Daarmee lijkt de overlast voorlopig op zijn retour. De waterschappen zijn het aantal medewerkers op de dijken inmiddels aan het afschalen, meldt Rijkswaterstaat.
Geschreven door

De waterschappen hielden het hoogwater de afgelopen dagen scherp in de gaten. Er deden zich tal van problemen met het water voor. Zo liepen de kade en de uiterwaarden bij Willemstad onder water. Ook werd de riolering in Woudrichem afgesloten om te voorkomen dat de inwoners natte voeten zouden krijgen.
Daling
Aanvankelijk werd gedacht dat het hoogste punt zondag werd bereikt, maar dat bleek op vrijdag en zaterdag al het geval. Daarom is de extra waakzaamheid niet meer nodig. De waterstand in de Maas daalt de komende dagen, laat woordvoerder Rian Langendonck desgevraagd weten. Met name maandag zal de Maas behoorlijk zakken. Waterschappen zullen daarom minder mensen de komende dagen actief inzetten. Dat bevestigt waterschap de Brabantse Delta. Extra maatregelen zijn niet meer nodig, twittert het waterschap.
Rivieren
Ook de waterstand in de Rijn, de Waal en de IJssel zakt sneller dan dat werd verwacht. Die standen zijn nu normaal voor deze tijd van het jaar. Eerder leek het dat de Rijn en de Waal maandag of dinsdag de hoogste stand zouden bereiken. Zondag bleek echter dat de aanwas veel minder snel gaat en dat het peil van de Rijn in het zuidelijk deel van het Duitse stroomgebied alweer zakkende is.
Alert
Ondanks de daling blijven de waterschappen wel alert. Onder meer de Belgische Ardennen worden nauwlettend in de gaten gehouden, vooral als het daar gaat regenen. Langendonck: "Het water zakt daar niet weg, omdat de bodem geen water doorlaat. De regen komt daardoor direct in de Maas terecht, waardoor ook hier de waterstand kan stijgen."
Overlast
Brabant had de afgelopen dagen veel last van het water. Onder andere de speciaal ingerichte overloopgebieden in de Biesbosch stonden voor het eerst in zeventien jaar onder water. Inmiddels staan die gebieden weer droog, vertelt boswachter Thomas van der Es. Ook hij geeft aan dat het water is gezakt. De overloopgebieden liggen nu vol met aangespoelde resten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.