Tilburgers: verbod op qat helpt niet zonder controles
Het kabinet heeft nu de qatbladeren op de lijst van verboden middelen gezet. Daarmee zijn het officieel drugs en dus overal verboden. Tilburg heeft al sinds 2007 een qatverbod. Maar er wordt nog volop qat gekauwd tot ergenis van de buurt. Zonder controle is verbieden zinloos, zegt de buurt. In Tilburg wonen ongeveer duizend mensen van Somalische afkomst.
Even ontspannen
Vooral mannen kauwen op qat. "Qat kauwen is recreatie, als je vrij bent, om even te ontspannen", vertelt een Somalische Tilburger. Hij vindt het jammer dat de discussie over qat weer oplaait. "Wat is het verschil tussen coffeeshops en qat? Coffeeshops mogen wel, maar qat wordt verboden. Dat vind ik raar. Het zijn allebei softdrugs."
Spugen
Buurtbewoners klagen vooral over het uitspugen van de bladeren en de takjes die overal op het Verdiplein liggen. 'Ik vind het vies', vertelt een dame die net boodschappen heeft gedaan bij de Aldi. "Kijk, hier bij het bankje liggen al die takjes. Dat is qat. En ze spugen het overal uit, ook bij mij voor op de stoep. Als je er wat van zegt, krijg je een grote mond. Van mij mogen ze alle drugs verbieden. Ook qat dus. Alleen ze moeten wel controleren. De politie rijdt hier vaak zat door de straat, maar ze doen er niets tegen."
Gemeente blij met verbod
De gemeente Tilburg is blij met het verbod op qatbladeren. De gemeente spreekt van een goed besluit waarmee zij op kan treden als dat nodig is. Tilburg kent een grote Somalische gemeenschap die qat gebruikt. De gemeente heeft wegens de overlast in 2007 voor bepaalde plekken een verbod geregeld. Al jaren pleitte Tilburg bij de rijksoverheid voor een landelijk verbod.