Video

Oud-pastoraal medewerker uit kerk Moergestel gezet na hongerstaking

16 januari 2012 om 18:28
nl
Oud-pastoraal medewerker Anton Smits is zondag door de politie uit de kerk gezet. Hij nam zondagochtend tijdens de mis plotseling het woord over van de pastoor in de St. Jans Onthoofding Parochie in Moergestel en kondigde een hongerstaking aan. Dertien jaar geleden werd hij ontslagen door de kerk. De man uit Oisterwijk wil dat de kerk hem rehabiliteert.
Geschreven door

Jarenlang negeerde de kerk hem en werd zijn naam in het dorp verguisd, zegt hij. Toen hij uit de kerk werd gezet, is hij een tijd voor de kerk blijven staan om zijn punt duidelijk te maken. Zondagavond ging Smits toch naar huis, vanwege de kou. Maandag gaat hij verder met zijn actie.
'Ik weet het goed gemaakt God. Ik sluit een deal met jou. Ik blijf vandaag, vannacht hier, dan kunnen we er nog eens over praten. Nee, dat is niet goed. We doen het anders. Ik zal hier in de kerk blijven totdat er een oplossing is. Ik heb niets meegebracht, geen eten, geen drinken, niets om te slapen. Ik zal leven van wat mij gegeven wordt. Ik geef me over aan jouw genade.' Het is de tekst waarmee Smits de heilige mis onderbrak.
Oud zeer
Toen 15 jaar geleden Anton zijn zoon overleed aan de gevolgen van kanker moest Anton zich noodgedwongen terugtrekken voor een periode van rouw. Het had een grote weerslag op Anton en zijn familie. Hij kreeg vervolgens vervelende opmerkingen vanuit de parochie. "Het is goed dat jij eens zoiets meemaakt", sneed bij hem helemaal door de ziel. Naar eigen zeggen kon hij dus op geen enkele steun rekenen. Volgens het kerkbestuur had hij het aan zichzelf te danken.
Terugkeer
Anton keerde na de rouwperiode terug als pastoraal medewerker, maar al snel gingen er geruchten over zijn privé-situatie. Waar die precies over gingen wil Smits niet kwijt. "Ik kwam er in ieder geval niet goed vanaf." Daarop werd Smits ontslagen door de kerk en daar zit de grootste pijn voor hem. "Ze hebben die geruchten, die niet klopte, nooit gecheckt. Ik ben er gewoon uitgewerkt en daar ben ik nog steeds kwaad over en daarom ga ik nu in hongerstaking. Ik wil naamszuivering en rehabilitatie."
Reactie kerk
Ook pastor Theo te Wierik keek even raar op toen Smits naar voren kwam, maar liet hem rustig uitpraten. "We kennen Anton allemaal en het is de tweede keer dat hij zijn verhaal wil vertellen tijdens de mis. Ik heb hem dat laten doen, want hij wil dat gewoon kwijt." Te Wierik was niet pastor in de tijd van het conflict met Smits. Daarom wil hij er ook niet al teveel over kwijt. "Het is vervelend voor Anton, maar als kerk hebben we alles gedaan wat we kunnen doen. We hebben hem ook al een paar keer verzocht hulp bij professionals te gaan zoeken."
Psycholoog
Smits is al jaren in behandeling bij een psycholoog. "Die helpt me goed, maar heeft me ook geadviseerd om hier mijn probleem op te lossen. Hier waar het is ontstaan. Ik heb niets bij me en ik zie wel wat er gebeurt. Ik neem aan dat het kerkbestuur op korte termijn met me komt praten."

Smits posteerde zich vandaag voor de kerk in de hoop op een reactie van het kerkbestuur. Die kwam er niet, en zal er wat het kerkbestuur betreft ook niet komen. Anton Smits zet zijn actie toch door. Ook morgen zal hij weer voor de kerk bivakkeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.