Peter van der Kolk na Dakar: "Dit is echt een martelgang"

24 januari 2012 om 09:09
nl
Wie vanaf de overkant van de straat goed kijkt, ziet binnen in de woning een gecrashte coureur gekluisterd aan zijn ziekenhuisbed. Peter van der Kolk ligt in de kreukels, maar komt langzaam bij zijn positieven na het zware ongeval bij de Dakar Rally halverwege deze maand.
Geschreven door

Hij verblijft deze dagen niet in zijn woonplaats Prinsenbeek, maar in Oudenbosch. In het huis van zijn vriendin Claudia Aarts op een ziekbed voorin de woonkamer. "En ik slaap op de bank naast hem", zegt Aarts liefdevol. "Ik durf hem echt niet alleen te laten hoor, hoewel het nu beter met hem gaat. Tot maandag was hij nog te verward van de grote hoeveelheid morfine die hij dagelijks moest nemen. Nu gaat het iets beter."
Negen dagen niet kunnen poepen
Dat Van der Kolk voor het eerst zijn verhaal kan doen, blijkt als we naar de televisie kijken. Hij houdt via teletekst de beurs nauwlettend in de gaten en als bij de middagherhaling van 'Pauw& Witteman' Dakar-winnaar Gerard de Rooy zijn verhaal doet, wordt de volumeknop ingedrukt. "Televisie kijken is ongeveer het enige dat ik kan doen. De dokter is net langs geweest. Die heeft ervoor gezorgd dat mijn stoelgang weer werkt. Ik heb negen dagen niet kunnen poepen. Dit is echt een martelgang."
Crash
We gaan terug naar donderdag 12 januari. Onderweg van Arica (Chili) naar Arequipa (Peru) kukelt Van der Kolk met zijn auto in een gat van acht meter. Zijn ruggenwervel is verbrijzeld, terwijl zijn navigator Ricardo van de Ende er zonder kleerscheuren vanaf komt. "Het stuur van de auto brak af. Ik kon me nergens meer aan vasthouden. Het gewicht van de auto (2500 kilo) kreeg ik 21 keer zo hard terug. 21 G noemen wij dat. Een enorme klap. Ik wist meteen dat mijn rug kapot was. De navigator had de stang om zich aan vast te houden, ik niets. Vorig jaar moest ik opgeven toen ik een kleiner gat op een granieten berg viel."
Breuken in lendenwervel
Ondertussen haalt zijn vriendin de röntgenfoto's uit de kast en laat Van der Kolk de breuken in de lendenwervel zien. "De wervel is op zeven plaatsen gebroken. De artsen in het AMC in Amsterdam durfden me niet te opereren. Ze zeggen bang te zijn de zenuwstreng te raken waardoor ik verlamd zou raken. Ik geloof dat niet zo en ben nu zelf allerlei specialisten aan het bellen om een second opinion aan te vragen."
Aso's van de ASO
De durfal is sowieso niet te spreken over de nasleep van de crash. Hij heeft geen goed woord over voor de gezondheidszorg in Peru en de organisatie van Le Dakar, het Franse ASO. "Het zijn ook echte aso's. De medische begeleiding was zo ontzettend slecht. Eerst werd ik vervoerd op een bed van houten planken met een riem zo strak dat het pijn deed. In het ziekenhuis heb ik niemand jodium, handschoenen of desinfecterende middelen zien gebruiken. Op het moment dat ik zelf een privékliniek had geregeld, wilde de ASO me niet meer helpen. Ik heb het volledige bedrag van 14.000 euro uit eigen zak moeten betalen, terwijl iedere deelnemer 1500 euro aan verzekeringsgeld betaalt en er 2500 deelnemers zijn. Dat steekt de ASO allemaal in eigen zak."
'Ik kom terug'
Wie denkt dat Van der Kolk overweegt te stoppen met de racerij heeft het mis. De krasse vijftiger doet niets liever. Ook na het zware ongeval in Peru. "Als ik volledig herstel, kom ik terug. Zeker weten. Hoewel de mensen die mij liefhebben daar anders over denken. Ik ben voor één missie aan de rally begonnen: Dakar uitrijden. Die missie ga ik voltooien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.