Bijzondere vondsten in bodem bij Mill

27 februari 2012 om 09:38
nl
Bij Mill zijn bijzondere vondsten gedaan in de bodem. Er werd een grote knipkies van de uitgestorven Europese jaguar gevonden. Ook werd er een kies gevonden van een bever van tussen de drie en vier miljoen jaar oud.
Geschreven door

Een team paleontologen van NCB Naturalis Leiden, Universiteit Utrecht, Natuurhistorisch museum Rotterdam, en Oertijdmuseum Boxtel hebben de bijzondere bodemvondsten onderzocht.
RecreatiegebiedDe vondsten werden gedaan bij enkele grote waterplassen in Mill. Deze zijn ontstaan door het winnen van het zogenaamde groenzand dat gebruikt wordt in de wegenbouw. In dit zand uit het Mio- en Plioceen zijn tal van fossielen te vinden. De plassen vormen nu recreatiegebied De Kuilen.
HaaientandenOp zoek naar vooral haaientanden vond fossielenverzamelaar Jan Boes uit Emmeloord een grote knipkies tijdens het zeven van het groenzand. Deze kies bleek na onderzoek afkomstig van de linkeronderkaak van een hele grote katachtige, legt onderzoeker Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam uit.
Europese jaguarNa vergelijking met soortgelijke vondsten in heel Europa bleek het te gaan om de uitgestorven Europese Jaguar. Een grote katachtige, veel groter dan de hedendaagse jaguar uit Zuid Amerika. Hij kon ruim tweehonderd kilo zwaar worden.
Grootste knaagdierAmateurarcheoloog en fossielenzoeker Bert Keereweer uit Grave deed ook een bijzondere vondst. Hij vond een kies van het grootste knaagdier van het noordelijk halfrond, de bever. Bijna gelijktijdig werd er nog zo’n lange geribbelde kies gevonden tijdens een zandzeefactie op het terrein bij het Oertijdmuseum te Boxtel.
Miljoenen jaren oudMet een ouderdom van tussen de vier en drie miljoen jaar zijn het de oudste beverresten uit Nederland en de kies van de uitgestorven Europese jaguar is zelf de oudste die ooit is gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.