Discussie over Bosch' theater barst nu echt los
Onder hen is Gijsje van Honk, directeur Theater Odeon De Spiegel in Zwolle. Dat theater wordt genoemd als een goed voorbeeld van een theater dat buiten de binnenstad is gebouwd zonder dat dat gevolgen had voor die binnenstad.
De gemeente heeft woensdag een rapport gepresenteerd waar de voors en tegens staan van acht locaties. Er zijn grote financiële verschillen om die plekken gereed te maken voor de bouw van een theater Voor de Prins Bernhardstraat in het centrum kost dat vijftig miljoen euro voor het Paleiskwartier vijf miljoen euro.
Binnen of buiten het centrumIn Den Bosch gaat de discussie vooral tussen bouwen in of buiten de binnenstad. De van oudsher machtige middenstand wil het theaterpubliek niet kwijt. Uit onderzoek via digipanel in Den Bosch bleek dat negentig procent van de 3100 ondervraagden het belangrijk vindt dat er op loopafstand van het nieuwe theater restaurants en cafés zijn.
BehoudzuchtSinds deze week heeft oud-theaterdirecteur van de Parade en historicus Luc van Gent zich in de discussie gemengd via een open brief(PDF). Hij vindt bouwen in de binnenstad een vorm van behoudzucht.
"Ook in Zwolle moest en zou een nieuw theater in het centrum komen. Het duurde jaren voordat besloten werd toch maar buiten de binnenstad te bouwen. Theater De Spiegel trekt nu een groot en enthousiast publiek uit stad en regio", aldus Van Gent. Volgens de oud-directeur is het Paleiskwartier veel beter bereikbaar dan de binnenstad en kan daar veel goedkoper gebouwd worden.
Behalve een ontmoeting met experts heeft de gemeenteraad op 10 april een bijeenkomst georganiseerd voor insprekers. Op 18 april neemt de politiek een standpunt in. Naar verwachting zal het nog vijf jaar duren voordat het gebouwd wordt.