'Psychiatrische patiënten te vaak in de isoleercel'

17 juni 2012 om 17:44
nl
Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. Ook worden ze tegen de regels in soms opgesloten omdat ze niet mee willen werken aan een behandeling of omdat ze de regels niet opvolgen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek dat klinisch psychologe Irina Georgieva deed bij de GGZ Westelijk Noord-Brabant in Halsteren.
Geschreven door

Psychiatrische patiënten mogen volgens de wet alleen worden opgesloten als ze een gevaar vormen voor zichzelf of voor een ander. Volgens Irina Georgieva van het Erasmus MC in Rotterdam gebeurde dat in Halsteren al als een patiënt weigerde een ander shirt aan te trekken als dat vies was.
NoodmedicatieGeorgieva stelt in haar promotieonderzoek dat patiënten bij hun opname moeten kunnen aangeven of ze opgesloten willen worden of noodmedicatie willen krijgen op het moment dat ze een gevaar vormen. De psychologe zegt dat de meeste patiënten de voorkeur geven aan noodmedicatie. De meeste behandelaars denken juist dat dat ingrijpender is.
Het verblijft in een isoleercel duurde in 2010 in Nederland gemiddeld iets minder dan drie dagen. In Duitsland ligt dat gemiddelde op 6,6 uur en in Noorwegen op 3 uur. Een eerste kleinschalige proef met een psychiatrische intensive care unit leverde goede resultaten op. Volgens de psychologe zaten patiënten op deze zorgafdeling nauwelijks in een isoleercel. De afdeling heeft meer personeel dan reguliere afdelingen en probeert gedrag dat kan leiden tot opsluiting, te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.