Kapotte draden pacemakers bij hartpatiënten Amphia Ziekenhuis vervangen
Uit recente gegevens van de Vereniging voor Cardiologie, die in handen zijn van RTL Nieuws, blijkt dat met de verbindingsdraden bij 147 patiënten iets mis was. De verbindingsdraden kunnen bloot komen te liggen en daardoor ontstaat kans op kortsluiting. Als het hart stil komt te staan, kan de pacemaker geen klap' geven.
Exemplaren in Amphia ZiekenhuisVan de Riata-Leads waarbij problemen zijn geconstateerd, zijn 280 exemplaren verkocht aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Dat blijkt uit gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
"Toen de problemen met de draden aan het licht kwamen, in februari van dit jaar, hebben wij contact opgenomen met alle hartpatiënten die een pacemaker met Riata-Leads dragen. Zij zijn allemaal gecontroleerd. Bij zeven of acht patiënten moesten de draden worden vervangen", zo laat een woordvoerster van het ziekenhuis zaterdagavond aan Omroep Brabant weten.
Geen preventieve vervangingHet ziekenhuis heeft na lang overleg besloten om niet bij alle patiënten de verbindingsdraden te vervangen. "Bij preventieve vervanging moeten die patiënten geopereerd worden en dat brengt extra risico's met zich mee. Er zouden complicaties kunnen optreden", aldus een woordvoerster.
Het Amphia Ziekenhuis heeft de Riata-Leads daarna niet meer afgenomen en eventueel overgebleven draden vernietigd. Hartpatiënten waarbij de draden niet zijn vervangen worden extra gecontroleerd. Het ziekenhuis zegt "extra alert" te zijn op deze groep patiënten.
Andere ziekenhuizenOok aan dertien andere Nederlandse ziekenhuizen werden de verbindingsdraden van producent St. Jude Medical verkocht. In Brabant is het Amphia Ziekenhuis de enige afnemer van de Riata-Leads.