VIDEO

Brabantse politie test spijkermatten, een zegen of een gevaar?

3 juli 2012 om 19:49
nl
De politiekorpsen in Brabant gebruiken vanaf woensdag spijkermatten om onwillige automobilisten tot stoppen te dwingen. Het gaat in eerste instantie om een proef voor een jaar. Hoe de spijkermatten ook een ideale oplossing lijken, het is niet zonder gevaar.
Geschreven door

De spijkermat wordt over de weg uitgerold. Wanneer een verdachte er met zijn auto overheen rijdt, worden zijn banden lek geprikt. Daardoor wordt het voor de politie makkelijker om een verdachte te pakken.
In Australië zijn ze al langer bekend met het gebruik van de spijkermatten. Niet altijd tot genoegen, zo blijkt uit een artikel uit 2007 in een Australische krant. Als de spijkermatten juist worden gebruikt is het een uitkomst, maar benadert de te stoppen automobilist op een andere manier de spijkermat dan in het boekje staat, kan het tot gevaarlijke situaties leiden.
Controle verliezenIn de handleiding van een Australische spijkermat staat te lezen dat 'het plots leeglaten van banden er toe kan leiden dat een automobilist de controle over zijn voertuig kan verliezen'. Met ongelukken tot gevolg met 'serieuze en zelfs fatale verwondingen'.
Problemen ontstaan met name als een auto met maar één wiel over de spijkermat rijdt en met een platte band op de vlucht wil slaan. Of als een bestuurder de spijkermat op het laatste moment ziet liggen en deze probeert te ontwijken. Een ruk aan het stuur en de auto kan in de vangrail eindigen of erger tegen andere auto's of agenten aanrijden.
Amerikanen zetten vraagtekensDe Amerikaanse oud-politiechef John Makholm, die als advocaat agenten verdedigt in de rechtszaal, vindt dat de politie zijn procedures over de spijkermat moet bijstellen. De politie in de Amerikaanse stad Dallas heeft het gebruik van de spijkermatten al verbannen.
"Wat voor trainers en de beleidsmakers duidelijk is, is vaak niet duidelijk voor de agenten die de spijkermatten moeten gebruiken", zegt de Amerikaanse advocaat uit St. Petersburg Florida. 
Initiatief van Brabantse agentenAgenten binnen het korps Midden- en West-Brabant hadden zelf gevraagd om de spijkermat weer te mogen gebruiken. In de jaren '80 en '90 werd de spijkermat ook al gebruikt, maar omdat die modellen te zwaar en onpraktisch waren verdwenen ze weer. De nieuwe modellen zijn makkelijker te hanteren.
De spijkermatten worden een jaar als proef gebruikt. Als die proef succesvol is, wordt het middel landelijk ingevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.