Video

Sluiting lampenfabriek komt hard aan in Roosendaal

31 augustus 2012 om 01:10
nl
De aankondiging dat de TL en spaarlampenfabriek van Philips in Roosendaal eind 2015 gaat sluiten is donderdag hard aangekomen in die stad. Niet alleen voor de huidige 350 fabrieksmedewerkers is de sluiting pijnlijk, duizenden mensen in West-Brabant waren 64 jaar betrokken bij Philips Lighting Roosendaal.
Geschreven door

Het bedrijf verplaatst de productie in stappen naar Polen omdat de grondstoffenprijzen stijgen en vraag naar TL-lampen daalt omdat steeds meer wordt gekozen voor LED-verlichting.
WinstgevendToch maakte de fabriek in 2011 meer dan 30 miljoen euro winst. Dus leiden de honderden onslagen binnen de afgelopen vijf jaar tot veel onbegrip bij medewerkers en oud-medewerkers. Na de aankondiging van 200 ontslagen in maart dit jaar trokken de medewerkers naar de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam om te demonstreren. Het personeel was toen al bang dat de fabriek helemaal zou gaan sluiten. Vijf maanden later werd die vrees werkelijkheid.
Donderdag stemde het personeel in met het sociaal plan dat Philips met de vakbonden overeeen is gekomen. Het bedrijf zegde ook toe dat als politiek Den Haag de ontslagvergoedingen - afgesproken in het Lente-akkoord - versobert, Philips deze voor de medewerkers zal repareren.
PijnIn de hoogtijdagen van de TL-verlichting - in de jaren zeventig - werkten er bijna 2000 mensen bij Philips in Roosendaal. Veel van die medewerkers zijn nu met pensioen, maar nog steeds erg betrokken bij het bedrijf. Zo was Jan Jongmans veertig jaar tuinman bij Philips Roosendaal. De sluiting doet hem pijn: "Pijnlijk, zonder meer. Het leeft ook heel sterk bij de seniorenvereniging". Dat de poort van de fabriek eind 2015 echt op slot gaat is voor Jongmans nog niet te bevatten: "Ik kan het me inbeelden, maar begrijpen kan ik nog niet".
Overigens verwacht wethouder Hans Verbraak van Roosendaal dat de 350 Philips-medewerkers goede kansen hebben om een andere baan te vinden in de regio. Volgens hem is het Philips-pesoneel goed technisch opgeleid en liggen er voor hen goede kansen in de chemie- en onderhoudssector en de logistiek in West-Brabant.
PijlerDe komst van Philips naar Roosendaal in 1947 zorgde voor een enorme economische impuls van de stad, naast de al bestaande pijlers: het internationaal spoorwegstation en koekfabriek Liga. Omdat het bedrijf goed betaalde en aantrekkelijke regelingen had, kwamen mensen uit de verre omtrek naar Roosendaal om bij Philips te werken. Zo waren er zelfs werknemers uit Zeeuws-Vlaanderen en uit de regio Antwerpen. Aanvankelijk huurde het bedrijf een voormalige school aan de Ludwigstraat en maakte daar autolampen. In december 1948 opende Anton Philips het eerste gebouw van het huidige complex aan de Zwaanhoefstraat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.