Politie bezorgd om afgesproken vechtpartijen tussen jonge supporters PSV, Helmond Sport
De voetbalfans hebben spelregels als ze met elkaar vechten. Zo mogen er geen wapens worden gebruikt en mag je niet op iemand doortrappen die al op de grond ligt. Na zo'n gevecht schudden de jongeren elkaar de hand en drinken ze nog een biertje met elkaar. Dat alles maakt de politie op uit camerabeelden van vechtpartijen.
Volgens de politie worden verstoorders van voetbalwedstrijden de afgelopen jaren steeds jonger. Die jongeren zijn vaak niet goed in beeld bij de politie. De korpsen hebben vaak wel een goed beeld van de oude harde kern en heeft ook een database met hooligans die de politie extra in de gaten houdt. Van jongere kernen is meestal weinig informatie.
Geweld steeds grimmigerHet afgelopen seizoen zijn in en rond stadions in Nederland 908 verdachten van voetbalvandalisme opgepakt. Dat is een stijging van veertig procent vergeleken met het seizoen 2010-2011. Volgens de onderzoekers neemt voetbalvandalisme in omvang toe en zijn geweldsincidenten meer en meer grimmig en vaak 'extreem heftig van aard'.
De KNVB herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst naar aanleiding van het jaaroverzicht van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Dat heeft de voetbalbond dinsdag in een reactie laten weten. Volgens de bond ontbreekt de nuance. Volgens de KNVB is de veiligheid in en rond de stadions verbeterd doordat clubs in de ere- en eerste divisie tientallen miljoenen hebben geïnvesteerd.
"Het overgrote deel van de wedstrijden verliep het afgelopen seizoen zonder bijzondere incidenten en in een goede sfeer." Wel vindt de KNVB dat ordeverstoorders keihard aangepakt en uitgesloten moeten worden. Daarover wil de bond afspraken maken met rijskoverheid, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, clubs en supporters. Een aangescherpte voetbalwet helpt daar zeker bij, zo denkt de KNVB.
Strengere regelsOver aangescherpte regels heeft minister Ivo Opstelten vandaag een brief aan de Kamer geschreven. Burgemeesters moeten de wettelijke mogelijkheid krijgen voetbalhooligans een gebiedsverbod, groepsverbod of meldplicht op een andere manier op te leggen dan nu. Opstelten wil de termijn van drie maanden opdelen in bijvoorbeeld 45 maal twee dagen.
Dan kan een hooligan een jaar lang van alle voetbalwedstrijden worden uitgesloten. De rechter moet ook de mogelijkheid hebben om mensen een gebiedsverbod, contactverbod of meldplicht van maximaal 5 jaar op te leggen. Betrokken burgemeesters moeten aan een gebiedsverbod ook een meldplicht verbinden en wedstrijd elders in het land of in het buitenland te gaan.