Video

'Kwaliteit Bredase broodje döner kebab niet overal even goed'

25 oktober 2012 om 14:25
nl
De döner kebab die in Breda wordt verkocht is niet altijd van hoge kwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Mensen met een verminderde weerstand, 65-plussers en zwangere vrouwen kunnen zelfs beter helemaal geen broodje döner kebab eten.
Geschreven door

De Consumentenbond kocht anoniem broodjes döner kebab bij tien willekeurige verkooppunten in Breda, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam. Meer dan de helft van de gekochte broodjes zat onder de bacteriën en op vijf broodjes werd de zogenaamde 'poepbacterie' aangetroffen. Of dit het geval was in de onderzochte eetgelegenheden in Breda, is niet bekend. "Dat is bewust niet verwerkt in het onderzoek", laat een woordvoerster van de Consumentenbond weten.
Asya en De Smikkel Grill scoren slechtMet name de Asya in de Olmstraat en De Smikkel Grill aan het Planciusplein in Breda komen slecht uit de test. De eigenaar van De Smikkel Grill is heel verbaasd door het onderzoek. "Ik heb de Consumentenbond zelf gebeld, maar ze kunnen niet vertellen waar de bacteriën vandaan komen. Het kan namelijk ook van de sla afkomen."
De eigenaar vindt het goed dat de Consumentenbond op hygiëne controleert. "Dat doe ik zelf ook en dat hoort ook. Daarom ben ik ook niet boos. Maar ik ben wel verbaasd dat dit uit het onderzoek komt."                    
'Slagers die eigen vlees keuren'Birtat, aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam, scoorde het slechtste in het onderzoek van de Consumentenbond. "Dit onderzoek laat wederom zien hoe belangrijk het is dat consumenten weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond:
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit maakt binnenkort de gegevens van de hygiëne-inspecties openbaar, iets waar de Consumentenbond zich al jaren voor inzet. "Maar de gegevens dreigen onbetrouwbaar te worden, omdat restaurants zelf vragenlijsten mogen invullen over de hygiëne in hun zaak. Zo krijg je natuurlijk 'slagers die hun eigen vlees keuren'!"
Bacteriën in broodjes döner kebabDe bacterie Escherichia coli, die te vinden is in dierlijke en menselijke darmen en daar zijn bijnaam 'poepbacterie' aan te danken heeft, kan op een broodje terechtkomen als iemand in de productieketen zijn handen niet goed was. Deze bacterie is niet direct gevaarlijk, hij is wel onfris.
De 49 onderzochte broodjes bevatten geen beruchte ziekmakers als salmonella en campylobacter, maar de bacteriën die wel werden aangetroffen, kunnen wel de voedselveiligheid voor mensen met een verminderde weerstand schaden. Een hoge hoeveelheid bacteriën duidt erop dat het eten te warm of te lang bewaard is of dat er niet hygiënisch wordt gewerkt.
De onderzochte Bredase zakenShato, Ginnekenweg +Asya, Olmstraat --De Smikkel Grill, Planciusplein --Willy's Eethuis, Haven ++Mama, Boschstraat +Döner Company, Stationsplein 0Nieuwe Bredanaar, Terheijdenseweg -Istanbul, Haagdijk -Aliano Pizza en Shoarma, Doelsteeg -Efsane, Haagweg ++++ Zeer goed, + Goed, 0 Redelijk, - Matig, -- Slecht
Bron: De Consumentenbond

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.