Video

Reacties op onderzoek Diederik Stapel: 'Dodelijk voor reputatie universiteit'

28 november 2012 om 15:34
nl
Het 'keiharde oordeel' van de commissie-Levelt over de onderzoekscultuur rondom de fraude van Diederik Stapel is 'dodelijk' voor de reputatie van Tilburg University. Dat schrijft universiteitsblad Univers in een commentaar.
Geschreven door

Levelt oordeelde niet alleen hard over de fraude van Stapel, maar was ook kritisch over de onderzoekscultuur op de Universiteit van Tilburg. 
'Oordeel dodelijker dan acties Stapel'"Wetenschappelijke onzorgvuldigheid door co-auteurs, statistische incompetentie en desinteresse. Het keiharde oordeel van de commissie-Levelt over de onderzoekscultuur is voor de reputatie van de UvT misschien nog wel dodelijker dan de acties van Stapel", schrijft Univers.
"Hoewel de commisies de co-auteurs en collega's van Stapel niet van fraude beschuldigen, beschuldigen ze hen wel massaal van onachtzaamheid. Medeplichtigheid eigenlijk. En dat is dodelijk voor hun reputatie als wetenschapper."
Studenten mogen niet de dupe wordenStudentenvakbond LSVb vindt dat te allen tijde voorkomen moet worden dat studenten de dupe worden van een frauderende hoogleraar. "De promovendi onder Stapel zijn besmet geraakt, dus wij juichen elk initiatief toe om te voorkomen dat er op zo'n grote schaal en zo lang gefraudeerd kan worden. Stapel fraudeerde zo stelselmatig en zo lang", aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman.
Ook pleit de studentenvakbond voor een persoon binnen de universiteit waar studenten of medewerkers terecht kunnen als ze twijfels hebben. "Het is een goed idee om de drempel te verlagen als iemand fraude vermoedt. Stapel stond in hoog aanzien en om dan naar de leidinggevende te gaan is een enorme stap. Een vertrouwenspersoon kan dan een optie zijn."
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is het met de studenten eens. Ze gaat met de vereniging van universiteiten VSNU praten over een 'klokkenluidersregeling'. Volgens de minister moeten gevallen van wetenschapsfraude ook gemeld kunnen worden bij bijvoorbeeld een decaan, en niet alleen bij de rector magnificus van een universiteit.
Druk op onderzoekersStudentenkoepel ISO vindt dat er goed moet worden gekeken naar de druk die op de schouders van onderzoekers rust. "Kijkend naar de toekomst zijn we vooral blij dat de universiteiten in Nederland alvast een voorschot hebben genomen op dit rapport. Zo wordt daar naar studenten duidelijk uitgesproken dat integriteit enorm belangrijk is en dat ze goed op elkaar moeten letten", reageert voorzitter Thijs van Reekum. De druk die op onderzoekers wordt gelegd, baart de ISO zorgen. "Wellicht zou er wat minder onderzoek moeten worden gedaan." 
Stapel reageerde zelf via een verklaring. "Ik heb gefaald als wetenschapper. Ik heb collega's die in het volste vertrouwen met mij samenwerkten een rad voor ogen gedraaid. Dat is verschrikkelijk. Ik voel diepe, diepe spijt voor de pijn die ik anderen heb aangedaan. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt. De waarheid was beter afgeweest zonder mij." De voormalig hoogleraar heeft een boek geschreven over wat hem overkomen is.
Bekijk ook ons dossier voor alle nieuws over de zaak Stapel: omroepbrabant.nl/diederikstapel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.