Directeur Chemie-Pack vrijgelaten en meteen weer opgepakt
Opzettelijke brandstichting
Justitie kwam tot de aanhouding omdat er nieuwe informatie zou zijn gekomen uit de verhoren van zondag. "Uit de verhoren is gebleken dat er vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting," aldus justitie.
Voorarrest niet verlengd
De rechter-commissaris van de rechtbank in Breda besloot vrijdag dat van de drie het voorarrest niet verlengd hoefde te worden. Toen ging het alleen om de verdenking dat de vier opzettelijk grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen hadden laten opslaan, bewerken en verwerken op plaatsen waar dit niet was toegestaan volgens de aan het bedrijf afgegeven milieuvergunning.
Advocaat is verbaasd
Ronald Drenth, advocaat van directeur Spiering, was onaangenaam verbaasd toen hij zijn cliënt wilde komen ophalen. "Ik sta hier echt van te kijken. Deze arrestatie heeft een hoog intimiderend gehalte. Een aanhouding vlak nadat je bent vrijgelaten komt heel af en toe wel voor, maar het blijft opmerkelijk." Drenth heeft zijn cliënten nog wel kunnen spreken. "Voor hen is dit een enorme klap. Er heerst grote teleurstelling bij de drie," aldus advocaat Drenth tegen Omroep Brabant, "Dit komt aan bij ze, maar ze slaan zich er wel doorheen".
Eerder opgepakt
De directeur, de productieleider, de productiechef, de productieleider en een coördinator werden dinsdagochtend opgepakt vanwege de grote brand in januari bij het chemisch verpakkingsbedrijf. Volgens justitie is de brand bij Moerdijk onnodig geëscaleerd door milieuovertredingen. De productiechef werd zondag ook vrijgelaten, maar is niet opnieuw opgepakt. Hij wordt nog steeds gezien als verdachte, maar de nieuwe verdenking is niet tegen hem gerezen. De rechter-commissaris zal zo snel mogelijk bepalen of de nieuwe arrestatie terecht is geweest en hoelang de drie nog moeten vastzitten. Ronald Drenth, advocaat van directeur Spiering, denkt dat de rechter-commissaris woensdag uitspraak doet over het voorarrest.
Hogere maximumstraf
Door de nieuwe verdenking van 'opzettelijke brandstichting' zouden, indien bewezen in een rechtszaak, de verdachten een hogere straf kunnen krijgen. Voor brandstichting staat een maximumstraf van twaalf jaar. Dat is twee zo hoog als voor het overtreden van de milieuregels, waar de verdachten in eerste instantie van werden verdacht. Advocaat Robert van 't Zelfde van Chemie-Pack liet weten geen commentaar te kunnen geven vanwege de geldende beperkingen.
Brandweercapaciteit ontoereikend
Zondag meldde de Vakvereniging Brandweervrijwilligers ook al aan Omroep Brabant dat rond industrieterrein Moerdijk brandweercapaciteit volstrekt ontoereikend is. Volgens voorzitter Cees van Beek ontbreekt het juiste materieel om chemische branden te bestrijden.