'Frietkraam bij school hoort bij het leven'
"Al zo'n vijf jaar lang komt deze man langs tussen 13:00 en 13:45 uur. Ik kan wel zeggen dat ik hem niet voor de deur wil hebben, maar hij heeft gewoon een vergunning", aldus Theo Dams van het lyceum. De frietkraam verder van de school plaatsen, heeft volgens Dams geen zin. "Dan gaan de leerlingen gewoon een stukje verder lopen en dan zouden er verkeersonveilige situaties kunnen ontstaan", aldus de plaatsvervangend rector.
Daarnaast vindt hij het ook bij het leven horen. "Kinderen moeten leren omgaan met de verlokkingen voor de deur. En het is niet zo dat heel de school leegloopt. Veel leerlingen halen iets gezonds bij onze catering of eten hun eigen brood op", vertelt Dams.
Eigen keuze"Een keer per week wil ik wel eens iets anders eten dan een broodje", vertelt een van de leerlingen. Een ander geeft aan de frietkraam wel te gaan missen als Rosenmöller zijn zin krijgt. "Nu heb je nog de mogelijkheid om frietjes te halen. Nu is het je eigen keus."
De eigenaar van de frietkraam, John Feskens, vindt het nieuws van Rosenmöller achterhaald. "In de scholen zelf heeft de catering erop ingespeeld. Daarnaast zijn de kinderen tegenwoordig verstandig genoeg om de keuze zelf te maken."
GemeenteDe gemeente Breda ziet niets in het verbieden van de mobiele frietkramen bij scholen. Breda zet liever in op voorlichting over gezonde voeding.