Problemen met Fyra naar Brussel treffen ook verbinding Breda-Amsterdam
De binnenlandse Fyraverbinding die de reistijd tussen Breda en Amsterdam aanzienlijk heeft verkort, wordt sinds april vorig jaar met een gehuurd noodlocomotief onderhouden. Deze TRAXX-loc kan niet harder kan dan 160 km/u, waardoor de reis naar bijvoorbeeld Schiphol zo'n 56 minuten duurt in plaats van de beoogde drie kwartier.
Steeds uitstel inzet Fyra-locomotieven naar BredaBij de start van de Fyra-verbinding tussen Amsterdam en Breda op 3 april 2011, werd aangegeven dat de gehuurde noodlocomotieven snel zouden worden vervangen, omdat er al met succes werd proefgereden met de snellere Fyralocomotieven.
Sinds afgelopen zomer werd het snellere materieel steeds vaker ingezet op de Fyraverbinding Amsterdam-Rotterdam. Volgens de NS toen zouden de snelle rood-witte Fyra-loc's vanaf september 2012 gefaseerd worden ingezet op de lijn Amsterdam-Breda. Dat werd niet gehaald en verschoven naar de nieuwe dienstregeling van 9 december. Maar omdat hetzelfde type Fyratreinen naar Brussel al vanaf dag één problemen gaven, rijden nog altijd uitsluitend de langzamere rode locomotieven van en naar Breda.
Bumper langs het spoor: Fyraverbod BelgiëDoor de aanhoudende problemen met de snelle V-250-Fyratreinen van de Italiaanse fabriek AnsaldoBreda kijkt de NS wel uit om die in te zetten op de binnenlandse HSL-lijn.
Vrijdag kwam er voor onbepaalde tijd een verbod vanuit België om daar nog met de Fyra te rijden. Langs het HSL-spoor in België is een complete bumper van de Fyra gevonden. Ook is het plaatwerk onder drie Fyratreinstellen is beschadigd door afbrekende ijsblokken. De NS laten weten zeker tot maandagavond niet naar Brussel te rijden. Dat zou dan de vierde achtereenvolgende dag zijn zonder Fyra.
Pleidooi voor tijdelijke herinvoering BeneluxtreinReizigersvereniging ROVER heeft het intussen helemaal gehad met de Fyra Internationaal en pleit opnieuw voor snelle terugkeer van de Beneluxtrein. Samen met de Belgische zustervereniging TreinTramBus wordt ook in overweging gegeven de Thalys naar Parijs tegen normaal tarief open te stellen voor reizigers tussen Amsterdam en Brussel, zolang de Fyra Internationaal niet rijdt.Regeringspartijen PvdA en VVD steunen inmiddels het pleidooi van de reizigersverenigingen om de gewone trein naar België weer te laten rijden.
De Commissies Infrastructuur van het Nederlandse en Belgische parlement gaan een gezamenlijke zitting houden waarin de spoorwegen van beide landen uitleg moeten geven over de problemen met de Fyra Amsterdam-Brussel.