Schoenenreus maakt doorstart in afgeslankte vorm na faillissement
Twee weken geleden maakte Schoenenreus, één van de grootste schoenenketens in Nederland, bekend in geldproblemen te verkeren. Ze heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter. Investeerders besloten tot een doorstart.
Nieuwe winkelformuleSchoenenreus voert een nieuwe winkelformule in en focust zich jn de komende jaren meer op de online schoenenverkoop. De webshop liet sinds vorig jaar een enorme groei zien.
Filiaalhouders van Schoenenreus moesten zich donderdagmorgen om elf uur melden bij het kantoor in Rosmalen voor een belangrijke mededeling. De filiaalhouders werden via e-mail op de hoogte gebracht van de bijeenkomst. Ze zijn verzocht hun toegangspasje en sleutels mee te nemen. Dit zou vermoedelijk zijn om eventuele diefstal bij de filialen tegen te gaan in het geval van een faillissement. Daarnaast kregen ze een brief met uitleg (PDF-bestand, 739kb).
Verlies van banenDe doorstart betekent wel dat 500 mensen hun baan zullen verliezen. 65 van de 206 winkels moeten op korte termijn sluiten.
Op Twitter gingen donderdagmorgen berichten rond dat alle medewerkers zich om halftien bij het hoofdkantoor van Schoenenreus in Uden moesten melden. Dat bleek niet te kloppen. Volgens Ron Peters van FNV Bondgenoten zal Schoenenreus gewoon doorgaan. "Als er een faillissement is aangevraagd, dan komt er vermoedelijk een doorstart."
Last van online schoenenverkoopDe in 1969 opgerichte Schoenenreus is een van Nederlands grootste detailhandelsbedrijven in de schoenenbranche met ruim tweehonderd filialen in Nederland en België. Het bedrijf heeft ongeveer 1500 werknemers. De onderneming verkoopt jaarlijks meer dan 6,8 miljoen paar schoeisel en ruim 3,2 miljoen stuks kleding en accessoires. In 2011 behaalde het concern een omzet van ruim tachtig miljoen euro.
Het voortbestaan van traditionele schoenenwinkels komt steeds meer in gevaar door de opkomst van verkoop via internet. Eerder deze week liet retailgigant Macintosh ook al weten zeventig schoenenwinkels (Scapino, Dolcis en Manfield) te gaan sluiten omdat het bedrijf meer heil ziet in online verkopen.