VIDEO

Monumentale 'massagraven' als plaatsen van herinnering

1 februari 2013 om 02:53
nl
In zeker vier dorpen in West-Brabant wordt vrijdag de watersnoodramp van 1953 herdacht. Dat gebeurt in Heijningen, Halsteren, Lepelstraat en Nieuw-Vossemeer. Er zijn ceremonies bij monumenten zoals bij de verzamelgraven, ook wel massagraven genoemd.
Geschreven door

Er zijn naar schatting tientallen kleine en grote monumenten in West-Brabant die herinneren aan de ramp. Dat varieert van gedenkplaten tot palen en stenen die aangeven hoe hoog het water stond. Alleen al in Halsteren staan drie objecten. Er staat een ensemble van monumenten met gedichten in de polder langs de Sint Ignatiusdijk, een kunstwerk naast het oude raadhuis en dan is er het verzamelgraf achter de Quirinuskerk met de meer dan zestig slachtoffers.
Indrukwekkend is ook de begraafplaats naast de kerk van Nieuw-Vossemeer. Daar en achter de protestantse kerk, rusten de stoffelijke overschotten van 50 dorpsbewoners. Ook die van de lang vermiste inwoner die pas in 1960 werd teruggevonden. Ook op de begraafplaats in Lepelstraat is een hoek vrijgemaakt voor de slachtoffers van de 'Ignatiusvloed' zoals op de steen staat. Het is een oudere benaming voor de ramp.
BegravenHeijningen heeft geen begraafplaats. De lichamen zijn bijna allemaal in Fijnaart begraven. Daar staat op de protestantse begraafplaats een natuurstenen muur met 49 namen en er is op de rk-begraafplaats een gedenkplaats met 22 namen. Heijningen heeft wel een monument uit 1955 dat enkele jaren geleden is opgeknapt en uitgebreid. Nu staat er voor, een plaquette met de 103 namen van alle mensen die stierven in de huidige gemeente Moerdijk.
Er is de laatste jaren veel aandacht voor het behoud van monumenten. Zo is er in het dorp Moerdijk enkele jaren geleden een nieuwe gedenkmuur geplaatst voor een bizarre gebeurtenis. Tijdens de ramp spoelde de begraafplaats gedeeltelijk weg. Daardoor werden achttien stoffelijke overschotten van hun rustplaats verdreven. Een muur met namen herinnert aan die macabere bladzijde uit de watersnoodgeschiedenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.