'Brabantse worstenbroodje moet op de erfgoedlijst'
Poppelaars was vol goede moed en dacht dat het worstenbroodje zeker de lijst zou kunnen halen. Maar het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft hem toch een beetje uit die droom gehaald zaterdagmorgen tijdens een bijeenkomst in Nuenen. Het centrum kwam uitleggen wat organisaties moeten doen om op de lijst te komen.
"Dat worstenbroodje komt dus nooit op de nationale inventaris ", zegt directeur Ineke Strouken. "Het is de cultuur van het worstenbroodje, de mensen die erachter staan, daar gaat het om." Volgens haar is er nog heel wat werk te verrichten om het worstenbroodje als traditie op de lijst te krijgen.
'Worstenbroodje is traditie'Het enthousiasme is wat getemperd dus, maar toch denkt Ton Poppelaars nog een goede kans te maken. "De worstenbroodjes worden tijdens de Kerst, het Carnaval en de kermis gegeten. Ik vind dat een traditie."
Maar er zijn hobbels op de weg, zegt Poppelaars. "We hebben A gezegd, dan moeten we ook B zeggen."
Lekkerste WorstenbroodjePoppelaars heeft warme banden met het Brabantse worstenbroodje. Zo is hij juryvoorzitter van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje, een bakwedstrijd voor bakkers, slagers, thuisbakkers, studenten en natuurlijk de echte liefhebber. Vanaf zaterdag 9 maart is de bakwedstrijd elke week te zien op Omroep Brabant TV.
Volgens Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed is ook het carnaval in 's-Hertogenbosch zich erg aan het beraden om op de nationale erfgoedlijst te komen. "Zij zijn zich heel erg bewust van hun geschiedenis. En zij willen ook dat over honderd jaar Oeteldonk nog carnaval viert. Er zijn natuurlijk ook speciale kenmerken van Oeteldonks carnaval."