Gevangenis De Koepel in Breda sluit deuren in 2016
De Koepel staat sinds 1882 in Breda. De burgemeester van Breda, Peter van der Velden, sprak zich onlangs nog uit voor het behoud van De Koepel als gevangenis. In de gevangenis in Breda zitten ruim 300 gevangenen. De vrouwengevangenis gaat in 2014 al dicht. Overigens blijft jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda gewoon open.
In de Willem II-gevangenis in Tilburg zullen geen Nederlandse gevangenen meer komen. Mogelijk blijven er wel Belgische gevangenen. De Belgische overheid huurt momenteel de celruimte omdat de gevangenissen in eigen land te weinig capaciteit hebben. Er zitten 650 Belgen in de Tilburgse cellen.
Er wordt onderhandeld of het contract over deze huur verlengd wordt. De directeur van de Willem II-gevangenis zegt daar goede hoop op te hebben.
Vestiging GraveGevangenis de Oosterhoek in Grave, met zo'n 400 gedetineerden, blijft open. Oosterhoek bestaat uit een Huis van Bewaring, een gesloten inrichting en een aantal plaatsen Extra Zorgvoorziening (EZV). Zij hebben een dependance in Zeeland, de Marstal. Die gaat wel dicht. Daar zitten 30 gedetineerden. De Marstal is een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI)
Voor de gevangenis in Vught hebben de bezuinigingen van in totaal 340 miljoen euro vooralsnog geen gevolgen. Het complex met daarin onder meer de Extra Beveiligde Inrichting waar de zwaarste criminelen en terroristen zitten, blijft open.
Pas later zal blijken of de taken van de diverse gevangenissen in Vught veranderen en of dat gevolgen heeft voor het personeel. Ondanks dat de PI Vught open blijft spreekt directeur Hans Huizer van 'een zwarte dag voor het Nederlandse gevangeniswezen'.
Cel delenHet aantal gevangeniscellen neemt de komende jaren met ruim dertien procent af. Over vijf jaar zijn er van de 12.595 plaatsen in de gevangenis nog 10.917 over. Meer dan de helft van alle gevangenen zal een cel moeten gaan delen met andere gevangenen.
Tbs'ers moeten eerder naar goedkopere en lichtere zorg. Het kabinet wil zo'n 340 miljoen euro besparen op het gevangeniswezen. Er gaat meer met enkelbanden gewerkt worden en verloven worden aan banden gelegd. Het kabinet wil de gevangenissen versoberen en het avond- en weekendprogramma verdwijnt voor een deel.
'Niet ten koste van veiligheid personeel'Bestuurder Frans Carbo van Abvakabo FNV vindt dat het sluiten van gevangenissen niet ten koste mag gaan van de veiligheid van personeel. Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vinden bovendien dat gedwongen ontslagen moeten worden voorkomen. Medewerkers die hun baan verliezen, moeten worden begeleid naar ander passend werk.
Opvallend is dat er niet alleen bezuinigd wordt. In Zaanstad en Veenhuizen komen nieuwe gevangenissen.