Rector van TU/e wil meer lesgevende vrouwen op universiteit

3 april 2013 om 11:40
nl
Techniek is een mannendingetje. En een technische universiteit is van oudsher een mannenbolwerk. Rector Hans van Duijn van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wil zijn mannenbolwerk slopen. Tijdens de Universiteitsraad heeft hij woensdag gezegd dat in de toekomst de helft van alle Universitair Docenten vrouw moet zijn.
Geschreven door

Dat staat op de website van Cursor, de nieuwssite van de Eindhovense universiteit. Volgens Cursor zou dat wel eens kunnen betekenen dat enkele faculteiten alleen nog maar vrouwelijke docenten mogen aannemen.
Positieve discriminatieVolgens Van Duijn is een lichte vorm van positieve discriminatie geen probleem, gezien de achterstandspositie waarin vrouwen in de wetenschap zich nog altijd bevinden.
Volgens de meest recente cijfers was in 2012 slechts 16 procent van de universitair docenten aan de TU/e vrouw, tegen 8 procent van de universitair hoofddocenten en 7 procent van de hoogleraren. Van de promovendi is daarentegen maar liefst 45 procent van het vrouwelijk geslacht.
Eén op vijf moet vrouw zijnDe TU/e is heeft in het Instellingsplan 2013-2016 en het Strategisch Plan 2020 opgenomen dat 20 procent van de hoogleraren in 2020 vrouw moet zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.