Video

Marathon Eindhoven grijpt direct in na explosies in Boston

15 april 2013 om 10:48
nl
De explosies bij de marathon in Boston hebben de ogen geopend van Edgar de Veer, directeur van de marathon in Eindhoven. De organisatie in Eindhoven gaat de draaiboeken aanpassen na de gebeurtenissen van maandag in Boston. De Tilburg Ten Miles neemt vooralsnog geen extra maatregelen.
Geschreven door

Bij de finish in Boston gingen twee explosieven af. Zeker drie mensen kwamen om het leven, meer dan 130 mensen raakten gewond.
"Het is iets dat je hoopt nooit mee te maken. Het is echt verschrikkelijk." Volgens De Veer is de organisatie van de marathon in Eindhoven heel erg geschrokken door wat er in Boston is gebeurd. De organisatie bekijkt hoe ingrijpen tijdens dit soort gebeurtenissen in het draaiboek kan worden opgenomen.
Snelle ontruimingGedacht moet worden aan snelle ontruiming en hulpverlening. Ook al wordt er een extra hoofdstuk toegevoegd aan het draaiboek van de Marathon Eindhoven, een aanslag voorkomen is volgens De Veer onmogelijk. "Van een parcours van 42 km kan je geen veiligheidszone maken. Hoe erg het ook is, je kan zoiets nooit voorkomen."
De directeur van de Eindhovense marathon heeft geen telefonisch contact gehad met de organisatie van de marathon in Boston. "Ik heb een twitterbericht gestuurd naar een vrouw van de organisatie waar ik door het jaar heen wel eens contact mee heb. We moeten officieel vanuit de organisatie van de marathon Eindhoven wel steun betuigen en de mensen heel veel sterkte wensen."
Tilburg Ten MilesDe organisatie van de Tilburg Ten Miles neemt vooralsnog geen maatregelen. "Ik zie nu geen aanleiding om dingen heel anders te gaan doen", reageert directeur Henk van Doremalen. In Tilburg is het finishgebied relatief open. Hulpdiensten kunnen via een vrijliggende weg bij de finish komen en hoeven dan dus niet over het parcours te rijden.
Aan de marathon in Boston namen 73 Nederlanders deel, waaronder ook lopers uit Brabant. De Nederlanders in Boston bleven volgens het ministerie allemaal ongedeerd.
Geluk gehadDe Tilburger Bert van der Waal van Dijk was een van de Nederlanders die ontsnapte aan de explosies. "Na een aantal uur spookt pas door je hoofd hoeveel geluk je hebt gehad", zei hij tegen Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.