Video

Oud-bisschop Tiny Muskens (77) van Breda overleden

16 april 2013 om 12:43
nl
Oud-bisschop Tiny Muskens van Breda is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Bisdom Breda woensdagochtend bekendgemaakt. Martinus Petrus Maria Muskens overleed onverwacht in de nacht van dinsdag op woensdag in zorgcentrum Zuiderhout in Teteringen.
Geschreven door

Muskens werd in 1962 in het bisdom Den Bosch tot priester gewijd door mgr. Bekkers. Op 23 juli 1994 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Breda, als opvolger van bisschop Ernst. In november van dat jaar ging hij aan de slag. Tiny Muskens was de negende bisschop van Breda. Als wapenspreuk koos hij Shalom (Vrede).
Aftreden na herseninfarctenIn 2001 werd de toen nog actieve bisschop getroffen door twee herseninfarcten. Hij besloot zijn termijn als bisschop niet af te maken en vroeg ontslag aan. In 2006 werd Hans van den Hende zijn opvolger die in januari van dit jaar weer werd opgevolgd door Jan Liesen. De oud-bisschop verhuisde daarop naar het kloosterbejaardenoord Zuiderhout in Teteringen.
Eind mei 2012 vierde Muskens zijn vijftigjarig priesterjubileum in Breda en in zijn geboortedorp Elshout. In zijn laatste interview bij Omroep Brabant sprak hij nog zijn zorg uit over het seksueel misbruik in de katholieke kerk. Het laatste publieke optreden van Muskens was op 27 maart, tijdens de Chrismaviering in de Gummaruskerk in Wagenberg.
Condoomgebruik en brood stelenMuskens was niet zomaar een geestelijke. De bisschop was onder meer bekend door zijn uitspraak dat een arme een brood mag stelen, als hij op geen enkele andere manier aan voedsel kan komen. Hij was onder meer voorstander van de afschaffing van het celibaat.
Ook accepteerde hij condoomgebruik voor het voorkomen van aids, waar veel ander geestelijken niet achter staan. Hij vond het een goed idee om vrouwen te wijden als diaken en riep op om God Allah te noemen. Omroep Brabant journaliste Marieke Boerefijn schreef in 2010 een masterscriptie over deze laatste uitspraak.
Het overlijden zorgt voor vele warme reacties in Brabant. En ook de kritische katholieken van de Mariënburgvereniging prijzen Tiny Muskens om zijn hartelijkheid, sterk sociale oog en zijn gedurfde optreden in het maatschappelijke debat.
UitvaartDinsdagmorgen wordt de oud-bisschop vanuit de Antoniuskathedraal in Breda begraven en bijgezet in het familiegraf in Elshout. De uitvaart begint om elf uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.