Video

John Ewbank trekt Koningslied terug na kritiek: 'Ik ben er he-le-maal klaar mee'

20 april 2013 om 08:27
nl
Het Koningslied is niet meer. Componist John Ewbank wil zijn lied na onder meer felle kritiek van Bekende Brabanders terugtrekken, zo liet hij zaterdagavond weten op zijn Facebookpagina. "Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn Twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee."
Geschreven door

Ewbank kreeg naar eigen zeggen talloze verwensingen naar zijn hoofd geslingerd nadat het lied vrijdag werd gepresenteerd op de radio. Zo schreef iemand dat hij zich moest begraven in schaamte en dat hij de brandstapel verdient voor het schrijven van het 'slechte' nummer. "Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen."
Kritiek op het nummerEwbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en in totaal 51 artiesten, onder wie Guus Meeuwis. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt. Maar niet iedereen kan de lyrics - met onder meer 'De W van Willem, drie vingers in de lucht' - waarderen.
Taalkundige Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel brandde de tekst van het lied volledig af. Hij hekelde de talloze taalfouten die in de tekst stonden. Ook op het Facebookbericht van Ewbank heeft hij een aantal aanmerkingen, zo schrijft hij. "Ewbank trekt zijn lied terug met een brief waarin vijf taalfouten staan (onder andere geblocked = geblockt)." Daniëls vindt het dan ook 'volkomen terecht' dat Ewbank het Koningslied heeft teruggetrokken, vertelde de taalkundige zondag tegen Omroep Brabant.
Bredanaar Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, had ook wat aan te merken op het lied. "De tekst, daar had één schrijver zich mee bezig moeten houden, in plaats van zes schrijvers. En dat rappen, dat past niet. Het is een lappendeken", aldus Kartner. Dichter Ko de Laat uit Goirle balde de aversie samen in zijn alternatief: de 'eerlijke' versie. Tegen het nummer was een petitie gestart, die inmiddels bijna 39.000 handtekeningen telt. Ewbank was zaterdagavond niet voor commentaar bereikbaar.
Talloze steunbetuigingenBekende Nederlanders betuigen intussen via sociale media massaal steun. Zo zegt Marco Borsato, één van de zangers van het lied, begrip te hebben voor het besluit van zijn vaste componist. "Met opgeheven hoofd. Oranje boven." Ook Bekende Brabanders reageren in groten getale.
Zo trekt Xander de Buisonjé uit Son de dreigementen zich aan. Hij twittert: "Bottomline is dat geen mens, die slechts een liedje schrijft, doodsverwensingen verdient!" Cabaretier, presentator en acteur Marc-Marie Huijbregts uit Tilburg schrijft: "Ik vind het wel zielig voor John Ewbank. Het probleem was toch ook niet de melodie?" En Frans Bauer uit Fijnaart vindt het maar 'een gedonder met dat Koningslied!'. "Als dat zo doorgaat, zal ik eens een nummerke schrijven!"
Intussen staat er een nieuwe petitie online, waarin sympathisanten oproepen het Koningslied niet terug te trekken. "Wij, de mensen, vinden dat ook weer een beetje overdreven. Ten eerste omdat we ons nu een beetje lullig voelen. En ten tweede omdat je liedjes helemaal niet kán terugtrekken. Zo winnen de terroristen, John."
Nationaal Comité betreurt gang van zakenHet Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) betreurt de gang van zaken rond het Koningslied maar heeft begrip voor de beslissing van John Ewbank om het lied terug te trekken, zo maakte het comité zondag bekend. "Het doel van het NCI is met het Koningslied mensen te verbroederen. Mensen dreigen nu persoonlijk beschadigd te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn."
Het Koningslied zou op 30 april tijdens een meezingfeest in Ahoy door vele artiesten ten gehore worden gebracht. Dat gaat gewoon door, aldus het NCI. "Het is en blijft de bedoeling om op 30 april de Koning gezamenlijk toe te zingen. Samen met de Nederlandse Publieke Omroep zal het comité zoeken naar een goede oplossing."
Niet het enige nummerOverigens zijn er behalve het nummer van Ewbank ook tal van andere liedjes. Zo schreef Johan Vlemmix, de meest koningsgezinde zanger van Brabant, zijn koningslied Koninklijk Nederland. Daarnaast circuleren er op internet ook alternatieve nummers, waarvan Je bent een Koning vermoedelijk een van de bekendste is.
Den Bosch vormde deels het decor van de videoclip voor het Koningslied. Dat leverde uiteindelijk zes seconden aandacht voor de stad op in de videoclip die zo'n vijf minuten duurt.
Niet bereikbaarAan het Koningslied namen verschillende Brabanders deel. Guus Meeuwis was een van de tekstschrijvers van het lied. Hij was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Ook zangeres Do uit Valkenswaard en Bosschenaar Jeroen van Koningsbrugge waren niet bereikbaar. Rapper Gers Pardoel nam de telefoon wel op, maar wilde niet ingaan op het intrekken van het Koningslied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.