Vrouw uit Halsteren dient massaclaim in na medische ingreep: 'Alsof je altijd op een cactus zit'
In 2009 ging Vroegop met klachten naar haar gynaecoloog in het ziekenhuis van Bergen op Zoom, die een verzakking van de baarmoeder constateerde en haar adviseerde haar baarmoeder te laten verwijderen. Na de operatie kreeg ze echter allerlei kwalen. Haar gynaecoloog kon geen oorzaak vinden en stuurde haar door naar een fysiotherapeut, die constateerde dat de verzakking weer terug was.
Continu pijnVroegop bezocht vervolgens een gynaecoloog van het Universitaire Ziekenhuis Antwerpen voor een second opinion. Die vertelde haar dat haar baarmoeder onnodig was verwijderd en plaatste in augustus 2010 een bekkenbodemmatje. Sinds die dag heeft Vroegop continu pijn.
Liggen op de achterbank"Alles doet pijn: zitten, staan, lopen, fietsen, bukken. Tuinieren was mijn grote hobby, maar dat kan ik nauwelijks meer. Als we een autorit maken, moet ik op de achterbank liggen." Vóór de ingreep werkte Vroegop in een winkeltje in een bejaardentehuis, maar dat werk heeft ze moeten opgeven. Ook had de ingreep zijn weerslag op haar sociale contacten, evenals op haar relatie. "We hebben het er moeilijk mee gehad."
ComplicatiesVroegop ging terug naar Antwerpen, waar haar arts pijnbestrijding voorstelde, zonder resultaat. "Ik heb daarna een poosje doorgesukkeld, want je gaat ziekenhuis in, ziekenhuis uit, en op een gegeven moment ben je dat beu."
Eind 2012 besloot ze om toch weer naar Antwerpen te gaan. Daar sprak haar arts over een operatie, die een kans van slagen had van 20 procent en een grote kans gaf op ernstige complicaties als een stoma of een niet functionerende blaas.
SchamenIn december 2012 zag Vroegop de uitzending van TROS Radar over bekkenbodemmatjes. "Toen pas wist ik wat er met me aan de hand was." Vroegop sloot zich aan bij een club van lotgenoten, Meshed Up en besloot tot het indienen van een schadeclaim.
Inmiddels hebben honderd vrouwen zich bij haar aangemeld, die met haar willen optrekken in de strijd tegen de fabrikanten. Ze denkt dat ze sterk staan, want de Amerikaanse gezondheidsinspectie (FDA) gaf al in 2008 een ernstige waarschuwing tegen het gebruik van de matjes. In 2011 volgde een tweede waarschuwing.
Vroegop is ook van plan stappen te ondernemen tegen het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Niet meer geplaatstDe woordvoerder van het Lievensberg Ziekenhuis kon in verband met de privacy van zijn patiënten niet inhoudelijk reageren op het verhaal. Een woordvoerder van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zei dat de matjes van Johnson& Johnson inmiddels niet meer worden geplaatst.
Bij ernstige verzakkingen worden nog wel matjes geplaatst, maar van een andere fabrikant en pas als er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn. De patiënten worden volgens het ziekenhuis uitgebreid geinformeerd over de bijwerkingen van de behandeling.
Formulier voor schadeclaimWie meer wil weten over het indienen van de schadeclaim, kan naar de site van Van der Goen advocaten uit Soest. Daarop staat het formulier waarmee gedupeerden zich kunnen aansluiten bij de schadeclaim van Rian Vroegop.