NS: vrijdag oplossing Fyra; Veolia wil HSL wel overnemen
Dat heeft de NS dinsdagmiddag bekendgemaakt. Het bedrijf staat onder druk nu staatssecretaris Mansveld heeft aangegeven dat het HSL-contract bij de NS geen gegeven is.
Meer Thalys- en BeneluxtreinenNS denkt aan een combinatie van mogelijkheden. Het opvoeren van de frequentie van de intercity tussen Den Haag en Brussel via Roosendaal is er één van. Die rijdt nu nog maar acht keer per dag.
Ook kijkt de NS naar uitbreiding van de diensten van de Franse hogesnelheidstrein Thalys tussen Brussel en Amsterdam van negen naar twaalf, zoals ook de Belgische NMBS vrijdag voorstelde. In de plannen wordt niet gerept over de HSL-diensten van en naar Breda.
Veolia: nieuwe kans op HSL-concessieVeolia Transport Nederland in Breda is 'zeer geïnteresseerd' om opnieuw mee te dingen naar de concessie voor de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel. Dat zegt topman Manu Lageirse van Veolia in een reactie op de opening die staatssecretaris Wilma Mansveld heeft geboden. "We hopen dat dit ook serieus gemeend is'', benadrukt Lageirse. "We hebben tien jaar op de reservebank gezeten.''
Veolia verloor destijds de aanbesteding van de NS en eindigde als tweede. Het bedrijf bood toen iets minder dan 80 miljoen euro per jaar voor de concessie. NS verkreeg de concessie door bijna het dubbele bedrag te bieden. Lageirse: "Onze treinen van Siemens en Alstom waren per stuk tien miljoen euro duurder, maar dan hadden we sinds 2007 zonder problemen op de HSL Zuid kunnen rijden.''
Veolia voert treindiensten uit in Limburg (Maastricht-Kerkrade en Roermond-Nijmegen) en stads- en streekvervoer in Zuid-Limburg, West- en Midden-Brabant, Haaglanden en Zeeuws-Vlaanderen.
De Tweede Kamer heeft inmiddels besloten het debat over de Fyra niet te vervroegen, maar volgens planning over twee weken te houden.