Hoe twee ex-verslaafden hun eigen verslavingskliniek om zeep hielpen
Bas de Bont en Niels Schellen zijn jeugdvrienden. En sinds de basisschool blowen ze al. In de loop van de tijd grijpen ze ook naar ghb en cocaïne. Hun gezinsleven komt ondersteboven te staan en ze willen ermee stoppen. Niels doet mee aan het BNN-programma Afkicken. Bas gaat naar een privékliniek. Beiden kicken succesvol af.
Een jaar later willen ze anderen helpen om van de drug af te komen. Ze richten Addictioncare op samen met Marcus Teunissen. Hij heeft een zorgboerderij in Zuid-Afrika. En daarmee is de keuze snel gemaakt om cliënten in Zuid-Afrika af te laten kicken. Dat gebeurt op een paar plaatsen niet ver van Kaapstad.
'De vlag kan uit'Goed nieuws wordt het als ze een GGZ-instelling worden. Dat betekent dat de zorgverzekeraar van de cliënt alles betaalt (zo'n 24.000 euro) en cliënten alleen een ticket naar Zuid-Afrika hoeven te betalen (750-1000 euro). "De vlag kan uit", vertelt Bas de Bont vrolijk op de radio.
Maar ruim een jaar na de oprichting gaat het al mis. Niels rijdt na een ruzie met zijn auto een terras op in Oerle. Hij moet 4 maanden de cel in.
Bas gaat ook de fout in. Hij draait door tijdens een KLM-vlucht vanuit Kaapstad. Hij probeert de cockpit binnen te dringen en de nooddeur open te maken. Zelf zegt hij verkeerde medicatie te hebben ingenomen, anderen zeggen dat hij tijdens de vlucht onder invloed was van drugs.
Paniek in de tentZakelijk gezien ontstaat er paniek als blijkt dat zorgverzekeraars twijfels hebben over de behandeling in Zuid-Afrika. CZ vindt de declaraties te hoog en betaalt minder uit. Cliënten kunnen namelijk de Tafelberg beklimmen en zwemmen met dolfijnen. Alles wordt vergoed. Later wordt CZ door de rechter in het ongelijk geteld, maar hoeft de verzekeraar nog maar driekwart van de kosten te betalen. De Tilburgse zorgverzekeraar gaat in hoger beroep.
Psychologen geven achteraf ook toe dat de kosten aan de hoge kant zijn. Bovendien zegt Bas de Bont in 2010 dat het bedrag voor afkicken 12.000 euro is, in 2012 blijkt dat ineens 24.000 euro. Volgens de Zuid-Afrikaanse psychologen had dat ook voor 9000 euro gekund. En als ook nog eens blijkt dat Niels en Bas in 2012 een mega-salaris van zo'n 250.000 euro hebben opgestreken, is het gedaan.
Beiden worden vanwege hun gedrag op non-actief gesteld, maar ze houden hun belangen in Addictioncare. Jacob Poot wordt de nieuwe man. Niet voor niets. Voorwaarde is dat de nieuwe bestuurder geen verleden met enige vorm van verslaving mag hebben. Hij zegt wel dat de twee "geweldig werk hebben verricht", iets wat de psychologen weglachen.
Er komt zelfs een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Maar die concludeert dat de zorg in Nederland voldoet. Maar het leed is al geleden. In een paniekbrief aan het personeel staat dat het aantal aanmeldingen achterblijft door de negatieve berichten en zorgverzekeraars betalen nog steeds niet alles uit.
Ruzie via e-mailDe sfeer wordt er in Zuid-Afrika niet beter op. Cliënten merken weinig tot niets van de problemen. Maar in de kantoren wordt er flink over en weer geschreeuwd. Tot overmaat van ramp breekt er ruzie uit tussen Niels en Marcus (de directeur in Zuid-Afrika) over de afwikkeling van financiën in Zuid-Afrika.
Niels is in alle staten. Hij schrijft in een mail dat hij het personeel niet in de steek laat en wil dat ze hun salaris krijgen. Maar daarvoor is hij afhankelijk van een andere GGZ-BV. GGZ Facility BV betaalt namelijk aan Addictioncare Zuid-Afrika het geld voor de salarissen.
Schulden stapelen zich opHet enige geld dat binnenkomt, sluist Niels door voor andere schulden. Ook schrijft hij dat zijn vader terugbetaald moet worden, omdat hij in de laatste weken nog 20.000 euro het bedrijf heeft ingepompt. En ook zijn moeder is druk geweest met het bedrijf en moet daarvoor betaald worden. Niels zegt dat eerst de verplichtingen in Nederland voldaan moeten worden. "En dat ik zelf 150.000 euro aan investeringen kwijt ben, daar hoor ik niemand over", schrijft hij.
Daarna wordt het stil. Psychologen krijgen geen antwoord meer en hebben een tot twee maandsalarissen tegoed. Zo'n 70.000 euro in totaal. Maar De Bont en Schellen reageren niet meer. Addictioncare wordt gered als het in september 2012 bij GGZ Momentum wordt ondergebracht. De activiteiten gaan gewoon door in Zuid-Afrika, maar de psychologen kunnen fluiten naar hun geld. Ze roepen de hulp van de ambassade nog in, maar die zegt niks voor hen te kunnen betekenen.