Koning Albert II van België treedt af: 'Een koning is pas goed als hij doodgaat'

2 juli 2013 om 21:16
nl
Koning Albert II van België treedt af. Dat zei de vorst woensdag tijdens een toespraak op de nationale radio en televisie. Burgemeester Leo van Tilburg van de Belgische gemeente Baarle-Hertog in Brabant denkt dat Albert II nu pas 'een goeie' wordt.
Geschreven door

De 79-jarige koning der Belgen maakt 21 juli plaats voor zijn 53-jarige zoon, kroonprins en 'onze' Hertog van Brabant Filip. Volgens de vorst laten zijn leeftijd en gezondheid hem niet meer toe om zijn ambt uit te oefenen. Het zat eraan te komen, maar voor de Belgen kwam de aankondiging woensdag toch nog onverwacht.
Niet meteen feestToch is er in België niet meteen sprake van feest, legt burgemeester Van Tilburg van Baarle-Hertog uit. "Nederland was in rep en roer toen Beatrix haar aftreden bekendmaakte. In België gaat dat niet zo", zo vertelde hij tegen Omroep Brabant. "Nederlanders dragen hun koning op handen, maken alles oranje. Bij ons in België is een koning pas goed als hij doodgaat."
De burgervader noemt als voorbeeld het aantreden van Albert II, die 9 augustus 1993 zijn broer Boudewijn opvolgde. Die was eerder dat jaar in Spanje overleden. "Op koning Boudewijn was ook kritiek. Hij legde de grondwet opzij, maar toen hij stief stond het hele land in rep en roer. In het begin stond Albert constant in de schaduw van Boudewijn, die toen een hele goeie was geworden."
'Rustig figuur'Albert II staat bekend als een echte levensgenieter, goedlachs en vlotter dan zijn broer en voorganger Boudewijn. Een buitenechtelijke dochter was het resultaat van een affaire, waardoor zijn huwelijk met de Italiaanse prinses Paola, 'ooit op springen stond', zoals Albert jaren later erkende.
Langzamerhand wist hij het vertrouwen van het volk te winnen. Toen België in 1996 werd opgeschrikt door de gruwelijkheden van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, vroeg Albert II de toenmalig premier Jean-Luc Dehaene publiekelijk daadkrachtiger in te grijpen. Velen zagen hem mede daardoor als een bindende factor in de vaak verdeelde Belgische politiek. "Na de jaren bleek dat hij ook een rustig figuur is. En dat is belangrijk in België. Dat er een koning boven staat die enige rust kan bewaren", aldus Van Tilburg.
Ook Albert II uiteindelijk 'een goeie'Hoewel de buitenechtelijke dochter van Albert II tot op de dag van vandaag veel stof doet opwaaien, denkt Van Tilburg dat de koning uiteindelijk ook op handen gedragen zal worden door de Belgische bevolking. "Nu gun ik koning Albert niet dat hij doodgaat, maar je zult zien dat hij ineens een goeie wordt."
Albert II blijft in tegenstelling tot onze prinses Beatrix zijn titel behouden. Dit betekent dat België met Filip na de abdicatie formeel twee koningen heeft. Dat gebeurde eerder in 1951, toen Boudewijn koning werd. Zijn vader Leopold behield eveneens zijn titel tot zijn dood in 1983.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.