Justitie blundert met criminele getuige in Tilburgs drugsonderzoek

13 juli 2013 om 12:14
nl
Justitie heeft een groot probleem met de getuigenissen van een verdachte hennepcrimineel die een groot deel van de Tilburgse onderwereld heeft verlinkt. Vele uren opnames van de dagenlange verklaringen zijn mislukt waardoor zijn verhaal niet meer is te controleren.
Geschreven door

Bovendien meent de Tilburger dat hij is misleid en misbruikt door de politie. Hij kreeg spijt en wil dat zijn verklaring niet meer wordt gebruikt.
Bedreiging met pistoolTilburger Alain S. (44) stapte ruim een jaar geleden naar de politie nadat hij met een pistool was bedreigd door Ton K. (50), volgens hem de leider van een bende die op veel plekken in Tilburg en omgeving hennep teelt.
Alain S. was bedrijfsleider in de organisatie en tien jaar actief in de hennepteelt, zegt hij in verklaringen die zijn ingezien door het ANP. Hij vreesde voor zijn leven omdat Ton K. hem verantwoordelijk stelde voor een leeggeroofde kwekerij in Etten-Leur en snel geld van hem eiste.
Met de billen blootAlain S. deed aangifte en vertelde dat hij met de 'billen bloot' wilde. Hij dook onder en sprak met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) die hem een nieuwe start en identiteit in het vooruitzicht stelde maar na 3 dagen vertelde dat zijn verhaal onvoldoende was voor een deal.
Maar omdat de politie aan zijn voormalige handlangers al had verklapt dat Alain S. was gaan praten kon hij geen kant meer op.
SatudarahEr volgden zeker 26 dagen van verhoor op politiebureaus in Middelburg, Eindhoven, Roermond, Venlo en Hengelo. Alain S. verlinkt zijn vrienden maar beschuldigt ook andere topcriminelen, telers, knippers, opkopers en exporteurs, elektriciens, makelaars, afpersers, kampers, cokedealers en zelfs een bankdirecteur, een politieman, motorclub Satudarah en enkele advocaten.
Op basis van zijn verklaring werd de Tilburgse 'hennepfamilie' K. aangehouden. Ook Alain S. wordt opgepakt. Op de gekste plekken vindt de politie contant geld en na dagen tellen komt de buit uit op 1,45 miljoen euro.
Dertig verdachtenLater worden ook enkele elektriciens en makelaars aangehouden. In totaal gaat het tot dusver om ongeveer dertig verdachten en de politie liet in mei nog trots weten dat er meer aanhoudingen worden verwacht.
De exacte status van de getuige is onbekend. Hij zegt dat de politie hem geld betaalde voor eten en onderdak en hem beschermde. Zijn advocate wil geen toelichting geven, het OM gaat niet in op vragen.
Beeld of geluid ontbreekt    Advocaten van de hoofdverdachten noemen het té toevallig dat er steeds beeld of geluid ontbreekt bij de opnames van de verhoren. Ze vermoeden dat Alain S. is misbruikt om anonieme inlichtingen bruikbaar te maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.