Choreografen 'Drosha' en Jan Martens krijgen samen Brabantse Dansprijs 2013

14 juli 2013 om 15:58
nl
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant kent de Dansprijs 2013 toe aan de choreografen André 'Drosha' Grekhov en Jan Martens. Beiden krijgen een bedrag van 7500 euro. De Dansprijs 2013 is dit jaar voor het eerst toegekend aan twéé talentvolle dansmakers uit verschillende circuits.
Geschreven door

André "Drosha" Grekhov (1980) begon in 1997 met breakdance en breidde uit met popping en house dance. Na het behalen van zijn hbo-diploma industrieel ontwerp bouwde Drosha aan een carrière als professionele danser én als cultureel ondernemer.
Hoog niveau"Hij weet het battlen en optreden op hoog niveau naadloos te combineren met het organiseren en jureren van wedstrijden. Tevens geeft hij workshops en verschillende (gast)lessen en steunt hij jong talent in hun ontwikkeling", aldus de jury.
De Vlaamse choreograaf Jan Martens (1984) studeerde moderne dans aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij werkte als performer met onder anderen Koen De Preter, United-C, Mor Shani en Ann Van den Broek. 
Schoonheid"Martens' choreografieën, waarin de schoonheid van de incomplete mens centraal staat, balanceren tussen verhalend en conceptueel. Daarvoor creëert hij geen nieuwe bewegingstaal maar hergebruikt bestaand idioom en plaatst dat in een andere samenhang zodat nieuw ideeën tevoorschijn komen", aldus de jury.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt elk jaar een prijs uit. Bij toerbeurt komt ieder jaar een andere discipline aan bod: dans, theater, beeldende kunst en muziek. De Kunstprijs wordt uitgereikt aan jonge scheppende, professionele kunstenaars, werkzaam zijn in Noord-Brabant.
De prijs wordt 4 september uitgereikt door Commissaris van de Koning Wim van der Donk, die ook voorzitter van het fonds is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.