24Kitchen-kok Mounir Toub uit Helmond gebruikt kooktrucs om ramadan door te komen
De kok kookt tijdens de ramadan zelf weinig, omdat hij dan bij familie gaat eten. Overdag mag Toub, bekend van tv-zender 24Kitchen, niet proeven. Toch moet hij voor zijn werk eten blijven bereiden. En dat moet overdag opgediend worden. Een aantal tips van de chef:
1. Meten is wetenDe eerste tip van de bekende tv-kok is meten en afwegen. ''Zorg ervoor dat alles in de juiste verhoudingen is als je werkt met recepten. Dan kan het bijna niet fout gaan.'' Maar dan komt er wel een ander probleem om de hoek kijken voor de echte koks: ''Een echte kok weegt nooit iets af.''
2. Gokje wagenTijdens de ramadan moet Mounir Toub ook wel eens een gokje wagen en maar hopen dat het eindresultaat er mag zijn. ''Ik werk dan op mijn gevoel. Ik neem de gok dat het dan uiteindelijk smaakt. Dat doet een kok wel vaker.''
3. NachtwerkDe tijd dat er niet gemeten, gewogen of gegokt hoeft te worden: 's nachts als de zon onder is. ''Je mag dan alles proeven dus je kunt alvast wat dingetjes voorbereiden. Zo heb ik wel eens 's nachts spareribs klaargemaakt en gemarineerd zodat het gerecht de volgende avond alleen nog maar de oven in moest.''
4. Hulp gevraagdMaar het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Volgens Toub kun je ook nog altijd hulp vragen aan de mensen om je heen die niet aan de ramadan doen. ''Dan kun je toch gewoon eten bereiden, alleen moet je het dan doen met de mening van de assistenten om je heen in de keuken.''