Massagraf niet gevonden in Loonse en Drunense Duinen: oorlogsmysterie blijft onopgelost
Archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut onderzochten nauwkeurig de plek waar mogelijk iets in de grond zat. Ze gebruikten daarbij onder meer prikstokken en er werden grondboringen uitgevoerd. Tot op die diepte van vier meter zou zijn geboord. Maar er werd niks bijzonders gevonden. 'Niks dat aanleiding gaf voor verder onderzoek', zei een woordvoerder van het Rode Kruis woensdag.
De hulporganisatie heeft een afdeling Oorlogsnazorg die zich bezig houdt met onder meer vermiste personen uit de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Kruis gaat de nabestaanden informeren over de laatste ontwikkelingen. Diverse familieleden van de 14 verzetsstrijders die er sinds mei 1944 begraven liggen, hebben soms jaren terug al DNA-materiaal afgestaan. Dat is nodig voor identificatie, mochten ze ooit gevonden worden.
Verzetsstrijders Een paar weken geleden ontdekte een legereenheid die aan het oefenen was met detectoren, vreemde verstoringen in de grond. Er werd al snel gedacht aan het massagraf uit 1944 dat ergens in het natuurgebied moet liggen. De vermoedens werden versterkt toen ook een buurtbewoner met de tip was gekomen om juist op die ene plek te gaan kijken.
De buurtbewoner had daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gegraven kuilen gezien die daarna waren dichtgegooid. Het vermoeden was dat daarin wel eens de lijken konden liggen van de 14 verzetsstrijders die in de duinen werden doodgeschoten door de Duitsers. Het gaat om onder andere vijf mannen uit Bergen op Zoom en drie uit Tilburg.
OoggetuigenEr is dus niets gevonden op de onderzochte plek, alleen zand. Het zoeken kan doorgaan in het uitgestrekte natuurgebied en het is hopen op een tip of een vage herinnering. Maar met het ouder worden van de ooggetuigen, wordt de kans ook kleiner dat de mannen ooit worden gevonden...