Video

Honderd unieke etsen van Rembrandt van Rijn te bewonderen in Bergen op Zoom

3 augustus 2013 om 21:00
nl
Meer dan honderd etsen van de schilder Rembrandt zijn de komende maanden te bewonderen in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De etsen zijn afkomstig van een particuliere verzamelaar en zijn nog nooit eerder aan het publiek getoond. Directeur Wim Reijnders is trots: "Dit is een unieke collectie die je normaal maar een keer in je leven tussen je muren krijgt."
Geschreven door

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom presenteert van 3 augustus tot en met 10 november een overzichtstentoonstelling met zwart-wit etsen van Rembrandt van Rijn.
'Helaas maar drie maanden'Een particuliere verzamelaar vond het leuk om de etsen eens elders te laten zien. Vijf museums sloegen hun handen ineen en zo zijn de etsen van Rembrandt nu ook in Bergen op Zoom te zien. "Het duurt helaas maar drie maanden, maar we verwachten een hoop extra bezoekers. We maken ook flink reclame in de omgeving voor deze voorstelling", aldus directeur Reijnders.
Het Markiezenhof is helemaal aangepast om de etsen tot zijn recht te laten komen. "Er is een middeleeuwse constructie gebouwd om de sfeer van die tijd goed weer te geven." Daarnaast is er ook extra beveiliging vanwege de kostbare etsen. "Ik kan niet alles vertellen, maar er zijn natuurlijk veel maatregelen genomen."
Indrukwekkend etswerk van RembrandtRembrandts totale grafische oeuvre omvat zo'n 290 etsen. Daarvan is een representatief overzicht straks in de expositie te zien. Hoewel iedereen Rembrandt als schilder kent, is zijn etswerk eigenlijk veel grootser. Het meest karakteristieke van Rembrandts werk is zijn gebruik van licht en donker, daarmee geeft hij zijn figureren en composities volume en diepte.
De expositie Rembrandt in zwart-wit is een samenwerkingsverband van vijf musea in Nederland. De tentoonstelling was tot 28 juli te zien in het Westfries Museum in Hoorn, vanaf 3 augustus tot 10 november in Bergen op Zoom, vervolgens in het Stedelijk Museum Zutphen, daarna Het Hannemahuis in Harlingen en ten slotte in Museum Gouda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.