Malinezen stucen muren met leem van 'groen' gebouw in Eersel
De begane grond van het nieuwe onderkomen van bloemist Oogenlust uit Veldhoven is zo'n acht meter hoog. Het bevat veel metaal en de ramen komen tot aan het plafond. Daardoor was er een speciaal soort stucwerk nodig voor onder meer het geluid.
Isolatie en akoestiekVanwege de aparte architectuur ontstonden er ook problemen die met het speciale stucwerk opgelost worden. ''Dit leemwerk zorgt ervoor dat de akoestiek straks goed is in dit hoge pand. Daarnaast isoleert dit het gebouw ook goed. In de zomer blijft het koel en in de winter is het lekker warm'', vertelt projectleider Karel Franken.
Volgens eigenaresse Monique van Dijk zijn zij de eerste in Nederland met dit aparte stucwerk. Ze is blij met het resultaat tot nu toe. ''Het ziet er geweldig uit. Als het vochtiger wordt gaat het wel naar grond ruiken hierbinnen. Dat past perfect bij ons bedrijf want wij gebruiken de natuur als inspiratiebron voor onze producten. ''
Duur grapjeHet aanbrengen van de leemlaag op de muren heeft veel voordelen, maar het kost ook veel geld. ''Ik denk dat dit twee keer zo duur is als een normaal gipsplaatje met een standaard afwerking'', vertelt Van Dijk.
Met de aparte stuclaag neemt de ondernemer wel een risico. ''We weten nog niet hoe het stucwerk er over een paar jaar uit ziet. Dat is wel spannend. Maar we hebben gehoord dat als de leem los laat het we er zo weer met een beetje water tegenaan kunnen plakken.''
UitbreidingHet nieuwe pand is van bloemsierkunstbedrijf Oogenlust uit Veldhoven. Zij verkopen producten voor particulieren, bedrijven en festivals. Het bedrijf moet vanwege de uitbreidingsplannen van chipfabrikant ASML vertrekken uit Veldhoven.