Tips om diefstal van je geliefde smartphone te voorkomen en te genezen: 'OB, Phone home'
De politie heeft een lijst met vijf tips opgesteld die ervoor moet zorgen dat je telefoon nooit meer wordt gestolen. Omroep Brabant heeft ze voor je op een rijtje gezet met enkele toevoegingen.
VOORKOMEN
1. Noteer het IMEI-nummerHet IMEI-nummer is het vijftiencijferige serienummer van je telefoon. Met dat nummer kan de politie je smartphone opnemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes. Mocht je telefoon zijn gestolen, dan kan de politie deze bestoken met sms'jes met de tekst 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie' waardoor de telefoon niet kan worden verkocht.
Doen: *#06# intoetsen op je telefoon, IMEI-nummer noteren en bewaren op een veilige plaats
2. Pincode instellenDoor je telefoon te beschermen met een code die je steeds moet invoeren als je je smartphone wil gebruiken, voorkom je dat anderen je gegevens kunnen inzien. De manier waarop je dit moet doen verschilt per telefoon. Op een iPhone kan je een codeslot instellen, op een Android-toestel kan je ook door middel van een patrooncode je telefoon afschermen. De mogelijkheid om een pincode in te stellen verschilt per telefoon, even zoeken op Google of de handleiding erbij pakken en je weet hoe het moet.
Doen: Verzin een pincode die je kan onthouden (zoals je postcode of geboortedag) en stel deze in
3. Hou je telefoon dicht bij jeAls je de deur uitgaat, kan het geen kwaad om je telefoon op een vaste plaats te bewaren zoals in je broekzak of handtas. Mocht je telefoon gestolen zijn, dan heb je snel in de gaten dat deze opeens weg is. Door je smartphone dicht bij je op je lichaam te houden, merk je het snelst dat er iets ontbreekt.
Doen: Zoek een vaste plaats om je smartphone te bewaren, net zoals je sleutels
4. Installeer 'telefoon zoeken-apps'Mocht je telefoon alsnog zijn gestolen, dan kan je door middel van GPS traceren waar het toestel zich bevindt. Door apps als Find My iPhone en de Android Device Manager met zoekfunctionaliteit kan je op een map bekijken waar je smartphone zich bevindt. Handig als blijkt dat de telefoon ergens in de buurt hebt laten liggen en op een tafeltje op je ligt te wachten.
Doen: Zoek een 'telefoon zoeken-app' en installeer deze
GENEZEN
5. Blokkeer je abonnementAls je een betaald abonnement hebt en je telefoon is gestolen dan kan je het beste meteen contact opnemen met je provider. Die kan je nummer blokkeren en ervoor zorgen dat er niet gebeld kan worden met je telefoon of dat het internet wordt bezocht. Hiermee krijg je niet je telefoon terug, wel zorg je ervoor dat je geen peperdure rekening voor de kiezen krijgt.
Doen: Bellen met je provider om je nummer te laten blokkeren
6. Doe aangifteOm je telefoon als vermist op te geven, kan je aangifte doen bij de politie. Hier komt het opgeschreven IMEI-nummer van stap 1 van pas. Je kan digitaal aangifte doen of bellen (met een ander toestel dan natuurlijk) op het nummer 0900 - 8844.
Doen: Zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie
7. Hang de digitale speurneus uitOp je telefoon kan je veel informatie automatisch backuppen. Mocht de nieuwe 'eigenaar' van je telefoon zich hier niet bewust van zijn, dan kan je met een beetje speurwerk misschien wel achterhalen wie de dief is. Als diegene bijvoorbeeld veel foto's van zichzelf maakt, ook wel selfies genoemd, en deze worden automatisch toegevoegd aan je online foto's dan kan de digitale speurtocht beginnen.
Worden nieuwe foto's automatisch geüpload via diensten als Dropbox of Google+ of heb je een app draaien zoals iCaughtU die automatisch foto's maken en mailen naar je e-mailadres. Mocht dit je allemaal niets lijken, dan kan je natuurlijk altijd de hulp inroepen van iemand die wel zin heeft zijn tanden hierin te zetten.
Doen: Trek de stoute schoenen aan en ga op onderzoek uit