Prins Friso (44) overleden aan complicaties hersenbeschadiging
"Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk", aldus de RVD.
Gering bewustzijnFriso werd in februari 2012 door een lawine bedolven. Hij had vijftig minuten lang een hartstilstand gehad en werd gedurende die tijd gereanimeerd. Uit een hersenscan bleek al snel dat er veel hersenschade was opgetreden.
Na behandeling op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck werd Friso begin maart vorig jaar overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november vertoonde hij tekenen van zeer gering bewustzijn, wat sindsdien niet meer is veranderd. Begin vorige maand werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, waar hij maandag dus overleed.
Huwelijk met Mabel Wisse SmitFriso huwde in april 2004 met Mabel Wisse Smit. Het huwelijk werd voltrokken door NHTV-bestuurder Hein van Oorschot, destijds bestuurder bij de Universiteit van Tilburg en burgemeester van Delft. Van Oorschot reageert triest op de dood van de prins.
Friso en Mabel kregen samen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald's zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid.
Dag na verjaardagHet overlijden is voor prinses Mabel extra pijnlijk, omdat zij zondag haar 45-jarige verjaardag vierde in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar Friso werd verzorgd. Mabel en haar dochters Luana en Zaria logeren momenteel in het woonverblijf van prinses Beatrix.
Koning Willem-Alexander en zijn gezin waren niet aanwezig toen Friso overleed. Zij hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken. Het vijftal vliegt zo snel mogelijk naar Nederland. Wanneer ze terug zullen zijn, is nog niet bekend.
Begraafplek Friso nog onduidelijkHet is nog niet duidelijk of prins Friso zal worden bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft daarover na het bekendmaken van het overlijden van de prins nog geen mededelingen gedaan.
Delft is traditiegetrouw de plek waar leden van het koningshuis en voor 1813 ook de Oranje-stadhouders en hun familie werden bijgezet. Prins Friso was door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit in 2004 geen lid meer van het Koninklijk Huis, maar nog wel van de koninklijke familie.
Steunbetuigingen na het overlijdenNog geen half uur nadat het overlijden van prins Friso bekend was gemaakt, stroomde het condoleanceregister al vol. Premier Mark Rutte noemt het overlijden van de prins in een eerste reactie 'intens verdrietig'. "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok."
Ook Brabanders reageren geschokt op het overlijden van de prins. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal namens alle Brabanders het medeleven kenbaar maken aan de koninklijke familie, maakte hij maandagmiddag bekend. Het is gebruikelijk dat in gemeentehuizen een rouwregister komt te liggen bij het overlijden van een lid van de koninklijke familie. De gemeente Vught kondigde maandag ook al aan dat er vanaf dinsdag getekend kan worden.
Molens in rouwstandIntussen zullen de molens in Nederland hun wieken zo snel mogelijk in de rouwstand zetten nu Friso is overleden. De prins was sinds 2005 beschermheer van vereniging De Hollandsche Molen. Onder meer de molens in Heeswijk-Dinther en Sint Anthonis hebben aangeven de stand te handhaven.