Molens in rouwstand als eerbetoon aan overleden prins Friso
Als de wieken in de rouwstand gaan, schuift de onderste wiek iets op naar rechts. De wiek staat dan als het ware voorbij de molen, wat symboliseert dat de tijd op aarde voorbij is. De rouwstand blijft gehandhaafd tot aan de uitvaart van de prins.
Ook Brabantse molens gaan in de rouwstand, maar dit gebeurt anders dan elders in het land. "De molen staat in de Brabantse rouwstand, wat betekent dat de wiek net vóór het onderste punt is stilgezet. Dit is volgens katholieke traditie in deze regio gebruikelijk", zo legt molenaar Erwin Janssen van de St. Antoniusmolen in Eerde uit.
Laatste Brabantse molenDe laatste molen die Friso als beschermheer bezocht, was de toen onlangs gerestaureerde Kildonkse molen in Heeswijk-Dinther in 2009. Molenaar Paul Potters herinnert dat moment nog goed. Hij had het met Friso vooral over de techniek achter de molens.
"Het was bijzonder dat hij toen onze molen heeft uitgekozen. Het was voor hem meer uitzondering dan regel om dit soort zaken te doen. Daar waren wij heel blij mee", aldus Potters.
Friso overledenPrins Friso overleed maandagochtend op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij stierf aan complicaties na de hersenbeschadiging door zijn ski-ongeval begin vorig jaar. De prins is 44 jaar oud geworden.
Brabant is geschokt door het overlijden van prins Friso. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal namens alle Brabanders het medeleven kenbaar maken aan de koninklijke familie, maakte hij bekend.