KNVB: landelijk minder geweldsincidenten in amateurvoetbal, maar stijging in Zuid II
De KNVB registreert de meldingen niet per provincie, maar per district. In district Zuid I (grofweg het grootste deel van Brabant en Zeeland) waren er 38 incidenten, eentje minder dan vorig jaar. In Zuid II (oostelijk deel van Brabant en Limburg) ging het 56 keer mis, terwijl daar in 2011-2012 maar 47 meldingen waren. Dat is een stijging van 23 procent. "Dat is opvallend", zegt Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal KNVB. "Wij zullen proberen te achterhalen waar dat aan ligt."
Minder geweld na dood NieuwenhuizenVooral na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december nam het aantal incidenten volgens de KNVB flink af. Toch ging het op de Brabantse voetbalvelden de afgelopen maanden een aantal keer flink mis.
Begin februari deelde een speler van Groen-Wit een kopstoot uit aan een grensrechter. De speler werd op non-actief gesteld. In maart liep een wedstrijd tussen FC Schadewijk Oss en SES Langeboom volledig uit de hand. Een 22-jarige speler die op de grond lag werd tegen zijn hoofd geschopt. Daarna ontstond een grote vechtpartij tussen beide teams en toeschouwers. Een scholentoernooi in Breda werd afgelast nadat jonge voetballertjes een tegenstander tegen het hoofd zouden hebben getrapt. In mei werd een scheidsrechter met de dood bedreigd tijdens een bekerwedstrijd tussen de dames van NEO'25 en Hilvaria.
Maatregelen tegen geweldSinds afgelopen maart heeft de KNVB een speciale noodlijn, waar spoedgevallen gemeld kunnen worden. Die wordt gemiddeld zes keer per weekend gebeld. Ook werd er een meldpunt ingesteld.
Dit seizoen neemt de voetbalbond nog meer maatregelen om geweld op het voetbalveld terug te dringen. Zo levert een gele kaart tijdens wedstrijden in de B-categorie (lagere elftallen en lagere klasses) een tijdstraf op, worden uitspraken van de tuchtcommissie online gepubliceerd en moeten spelers die de fout zijn ingegaan verplicht een cursus volgen. Ook komt er een spelregelcursus voor jeugdspelers.